19 November 2013

♥Silence♥

Assalamualaikum..


Rasanya dah berbulan2 tak update blog usang ni. Dah berhabuk 14 inci pun. Ntah knp hati berat nk berbelog dah.. jujur la gtau malas dah nak updates pape entry dsbbkn kerana beberapa "haters". Kalau facebook boleh diblock kan, di restricted kan, di hide kan atau di remove kan. Kalau instagram boleh block. Tapi blog mcm mna??? Takkan boleh nak sorok2 dah. Mengapa mereka dipanggil "haters"?? Yelah dah tiap kali iols updates something yg kebanyakkan pasal sophia atau life after marriage which is not too personal, mereka itu akan menjadikan bahan untuk cakap2 belakang. What's wrong with u guys??? Since dah kantoi maka uolss deserved it la sayanggg. Skrg ngah rungsing samada nak deactivate blog atau just open untuk certain2 readers. Hurm. Malas cite panjang2 kang ada yg ter"perasan". K bai. 


#i know they will read~

29 September 2013

♥[Resepi] Kerang Goreng Sambal♥

Assalamualaikum...



Harini ku nak share resepi kerang goreng sambal ala-ala warung di Pantai Sungai Lurus, Batu Pahat. Tapi iols buat versi iols je lah sebab iols tak tahu pun resepi sebenar kedai tu. Maybe dorang ada letak kacang kot dan banyak lagi benda2 yg iols tak letak. Btw my hubby kata rasanya 99% sama! Haha. Masa ku peknen 4 bulan, ku pegi Batu Pahat umah akak ku yg ketiga. Dy lah yg ajak kami makan kat situ. Tiap kali weols pegi BP, konpem hubby akan mintak dibawakan ke sana. Semata2 nak makan kerang goreng sambal yg takde kat Terengganu ni! So balik Trg iols dipaksa utk masak benda ni walaupun ku tak rela~ Haha. Balik umah iols try google resepi tu cis langsung takde??? Makanya iols share la kalau2 ada yg teringin nak makan.. Hoho. Kalau tak sama jgn salahkan iols tapi salahkan ibu mengandung. Opss


26 September 2013

♥Hadiah Melahirkan Zuriat Part II♥

Assalamualaikum...



Arini nak sambung cerita yg tertunggak hari tu~ Hoho( kalau nak baca tekan sini ). Masa dah habis pantang tu hubby ajak pegi bandar KT Khamis lepas. Iolss bersiap mcm biasa je sbb dah memang tiap2 minggu wajib pegi KT kurang2 nya 3x. Hoho. Pastu hubby tye nak tak gelang? Yelah emas kan murah lagi sekarang ni. Range dlm RM140-RM150 satu gram camtu lah kalau kat sini. Owh "inilah suprise nya~" Tapi ku takde excited mcm Mak2 Jemah lain sbb iols jenis tak minat barangan kemas. Kalau bini lain dah melompat-lompat aku rasa sampai retak lantai umah. kohkoh. Tapi iols jenis steady je bile org offer emas. Walaupepun iols tetap berlakon konon eksaitedddd sesangat dah depan suami. Amik ati katanya~! Lagipun takde la suprise sgt sebab beberapa hari sebelum tu dy dah bunyi2 sal emas ni pun. Makanya daku yg peminat setia cerita Detective Conan ini sudah dapat menjangkakannya~ Muahahahahaha!!!! 


20 September 2013

♥Nyamuk Yang Mengganas♥

Assalamualaikum..


Tajuk tak bleh bla.. haha. Ah tak kire r! Sbb nyamuk memang kejam yg amat terhadap daku and Sophia. Pantang nmpak kami ber2, mesti nak gigit kami yg innocent ini. Pantang "lepa" sikit je mesti ada kesan peninggalan penjajah yg comel wrna merah iteww~ benci2! Weols tau weols darah manis tintin tapi sila la hisap darah org lain yg bukan kulit sensitif tu. Kami ni memang kulit manja. Kena gigit semut atau nyamuk kompen berbintik2, gatal2 dan bengkak2. Huh! Semua terjadi time ku berpantang dirumah in laws.  Rumah tu kat kampung2 dan dikelilingi pokok2 banyak. Nak2 musim buah aritu. Banyak la nyamuk dan semut2 hitam kecik berkeliaran dimana2 je dlm rumah tu. Time ku duk menyalai tu tetibe je rasa gatal2 tgk2 da dinodai tanpa sedar! Baby pun kena banyak jugak. Nak2 time dy tidur dalam buai. Sah2 la tak cover pakai kelambu pun. Tak beli. Leceh r nak kelambu bagai. Huahua. Kadang2 tu bile baby tgh tdor dy tetibe nangis so ku pelik la. Nak kata dy lapor ku da bagi susu sampai kenyang dah. So ku assume dy ada nightmares. Rupenye kemain semut2 hitam tu duduk kat celahan leher anakku yg berlipat bagai tu. (Beliau bambam ye bukan gemoks) Makanya pelbagai ubat dan cara yg ku lakukan. Ayuh kita tgk~ 


16 September 2013

♥Kisah Disebalik Nama Anak♥

Assalamualaikum...

Arini nak cite kisah disebalik nama NUR HANNAH SOPHIA.hehe. Since ramai yg jakun sgt ngn nama yg kononnya bunyi mcm xde maksud tu. Yelah org tua2 dan tak bape nk tua tapi kepohci tu duk mind set bahawasanya hanya nama dari Bahasa Arab je ada maksud elok2. Yang nama ala omputeh, jepun cina india yedeporengge padiyyapipa ni semuaaaa tak elok. Gitewww! Pastu kalau laki mesti nak kena Muhammad didepan. Iols setuju. Sebab iols dah prepare nama lelaki aritu sebab ingatkan yg lahirnya boyboy. Huhu Memang ada Muhammad la kat pangkal nama. Abah ku cakap kena letak Muhammad kat depan sebab nanti kat padang mahsyar org nama Muhammad akan dipanggil dulu untuk dihisab. So takde la beratur lama sangat. Katanya~ betol atau tak tu wallahualam la. Kadang2 abah suke merepek. Huhu. Abah ku jarangggggg sesangat cakap serious.  Main2 je lebey. Haha. 


15 September 2013

♥Hadiah Melahirkan Zuriat Part I♥

Assalamualaikum...

Setiap wanita yg baru melahirkan anak mesti dapat hadiah special dari hubby masing2 kan? Ada org dapat henfon baru. Dapat barang kemas. Dapat kereta la dan mcm2 lagi mengikut keperluan dan kemampuan hubby. Aritu lepas beranak ku tye hubby takde pape hadiah ke sbb ku da lahirkan anak dy dengan susah payah ni. Hehe. Gurau2 je. Ku gtau dy kwn ku dapat Galaxy S4. Jeles amat. Konon la jeles. Pastu hubby takde komen pape. Dy kata Insha Allah je. Aku pun xde nak merajuk pun sbb takde berharap sgt. Yelah dah la banyak da duit hubby habis beli mcm2 utk barang Sophia dan barang aku time pantang. Dah beriban habis kot. Adat la tu ada anak kecik.haha


13 September 2013

♥Breastfeeding Journey♥

Assalamualaikum...



Entry kali ni nak citer sal my breastfeeding journey. Pikir2 mcm "perlu ke nak cite bab ni kat org??" Erm bile pikir2 balik rasa tak salah kot. Dah namanya blog ala mak-mak pun so kalau tak share mcm x sempurna plak blog ni. Kohkoh. Dah la blog ni ku x promote langsung kat kawan2 atau sedara mara. Means dibuat secara underground.  Maluuuuu siottt nak gitau kat org "eh aku ada blog, baca la weh" al maklumlah ku pemalu orgnya. hehe. Eh pe ku merepek ni??!!


Nak dijadikan cerita. Mula2 tu susah sikit perjalanku nak ber-breastfeeding secara exclusive-musiff ni. Puncanya ialah sakit! Kenapa sakit?? Org lain tak sakit pun bagi susu dada? Actually ku ada problem dgn nipple. Nipple ku merekah dan ada benda hitam2 tu yg buatkan nipple tersumbat lalu menyukarkan proses penyusuanku. Masa peknen dulu memang dah tumbuh2 pun benda hitam tu dan ku dah byk kali buang. Pastu JM selalu pesan time mandi urutkan nipple kita supaya nanti dy akan terbentuk cantik nice2 je. Tapi ku degil kot. Tak penah buat pun so nipple ku pun tak timbul mcm nipple botol susu tu. Huh! Blame myself for that. Oleh yg demikian baby Sophia selalu kelaparan sebab tak puas hisap susu. Plak tu dy kalau neneng mesti rakus gile! Sakittt wooo. Dah r nipple tenggelam dan tersumbat pastu melecet sampai darah2. Ku sangattt stress sampai tahap menangis ada satu malam tu. Mase tu Sophia jaundice mestilah nk kena byk kali bagi susu kan? Ku ngadu kat hubby macam mana nak buat ni? Nak kena bagi susu formula ke sebab baby tak kenyang. Ku siap tye akak aku tu susu apa yg dy bg kat anak dy. Dy kata susu brand Snow okay tapi dy tak sarankan ku bagi sebab baby tgh jaundice. Ak memang da plan nak beli susu Snow tu dah time keluar ke klinik pada hari ke-5 tu. Imagine la tgh pantang tak baik stress2. Nanti meroyan dan susu taknak keluar. Lagi menyukarkan keadaan. Tambah stress lagi bile susu dah bengkak. Memang sakit wooo miss B bile bengkak susu. Ada org tu sampai demam dan ada yg admit ward. Ku setakat ni belom penah demam lagi. Alhamdulillah.

12 September 2013

♥Check up Baby Sophia dan Mama 1 Bulan♥

Assalamualaikum...







9/9/13 weolls pegi Klinik Kesihatan Wakaf Tapai utk buat check up sebulan baby dan ibu. Tapi dah terlajak 2 hari da.. Dalam pukul 8 pagi ku da sibuk kemas bag Sophia dan segala barang baby yang taknak guna lagi. Dalam weekend ni ku plan nak sambung pantang kat umah sendiri je. Serba salah plak nak menyusahkan MIL lama2. Hee. Pastu bekfes makan roti canai cicah kari sikit dan gula beserta milo kosong suam kat kedai. Oh haruslah belajar makan gilir2 ngn hubby. Disebabkan baby sophia makin bambam maka haruslah abah dy yang dukungkan. Kohkoh. Mama kan saiz s maka kudrat pun tidak seperti opah dalam citer kampung boy.


07 September 2013

♥Cara Paling Senang dan Berkesan Untuk Menurunkan Jaundice/Kuning Bayi♥

Assalamualaikum...


Today iolss nak citer sal jaundice Sophia. Dulu bile kakak2 cakap sal jaundice anak memasing ku buat bodo je. Tak masuk otak pun. Yg ku tahu sal jaundice ialah baby kulit dy jadi kuning dan kena pegi klinik amik darah kat kaki. Dats all!! Pastu bile dah jadi mak mak ni barulah tahu pasal jaundice dengan mendalam. Google bagai kauuu. Sayangnye haku kat anak dara tersayang ni ha.Yelah kalau tahap kuning tinggi sangat baby tu kena admit wad, pakai pampers je, tutup mata dgn musk dan diletakkan dibawah lampu tu. Kakakku gitau kalau yg kes teruk sangat, baby tu sampai kena tukar darah jenis lain! Takotttt


05 September 2013

♥[iklan] Rangkaian Produk Maixara 2013♥

Assalamualaikum...


Penah dengar pasal produk Maixara yang tengah HOT meletops tu tak??? Ala yang Diana Rafar duta dy tuh.. Taraf MakJemah pun pakai tau takkan Mama Vogue Divalicious tak tahu kot?


My kaklong dah jadi stokis sah area Kuala Berang sekarang ni so beliau suruh iolss promote la sikit. Ceh! Haha. Korang jangan risau sebab produk ni terbukti berkesan dan selamat! Nanti iolss tunjuk testimony dari family kami sendiri okay. Yang paling penting skali kakak ku itu keje dalam bidang kesihatan so far takde masalah tang tu okay!  :)



♥Pengalaman Bersalin Pada Malam Raya!♥

Assalamualaikum...


Ari ni da hampir sebulan ku bersalin tapi baru sempat nk taip sikit-sikit sal pengalaman bersalin yg sungguhhhhhh "bersejarah" iteww. hewhew. Sangat bizi hoke disamping takder lappy mahupun pc mahupun tidok la sior nk g cybercafe tgh2 pantang ni! Ku berpantang di umoh inlaws makanya xde la pc bagaiii. Mujur lah  ada internet kt hp ku ini kalau tak da lame ku mati kebosanan! kohkoh! 

Disini segalanya bermula.......(nada misteri pliss)


Pada 27 Ramadhan, hatiku dan jiwaku sudah give up kerna bby ku berrrdegil taknak kuar lagi. Puas sudah kami memujuk supaya kuarlah sebelum raya. Tapi.... hampa dan tiada respons dari beliau. Makanya ku terus bergegas shopink baju dan kasut raya aritu jugak! Da set dalam otak ku akan beraya bersungguh-sungguh dah alang-alang baby taknak kuar lagi kn?? Tapi balik umah tu ku still rendam akar sanggul fatimah dan buat selusuh. Ku tgk akar tu da kembang sekembang kembangnya! Org kata dah nk bersalin la tu... Tapi ku buat biasa je dek kerna kecewa. huhu. Ku sempat minum time nak tidur tu segelas. Zzzzzzz



Gambar mengandung terakhir mse nak pegi check up. Please buat2 tak nampak segala debu di cermin gara2 jiran sebelah renovate rumah!


15 August 2013

♥Presenting~the mini me♥

Assalamualaikum...


Alhamdulillah. Ari ni 15 August 2013. Da masuk 9 hari umor baby ku. And.... hari ni jugak besday ku yg ke 23 taun. I am sooo happy sbb she is the best present ever! !! Truly~ Life as a mama sgt2 hectic dan xde masa langsung nak update blog. Setakat fb jelah mampu... sobs sobs. So ku just nk perkenalkan my lil angel. Sekadar basic info. Hal2 sal pengalaman bersalin, berpantang, breastfeeding etc tu cite lain entry hoke.. kohkoh. Padahal xde sape yg berminat nak tau pun. :(


26 July 2013

♥Checklist Amalan Ibu Mengandung Ketika Trimester Akhir♥

Assalamualaikum..


Hari ni 26/July/2013 bersamaan 17 Ramadan dah. Dah masuk 38 minggu kehamilanku ni. So far baru tinggal puasa 1 hari. Yea! Tu pun kes demam selsema melampau hari tu. Kalau tak ku yang gagah perkasa ini takkan tinggal puasa kot. Hoho! Gagah la sebab tak bekerja. Bangun tidur just main games, tengok tv, basuh pinggan mangkuk yang sahur tu, laundry, refill makanan meow dan just ulang alik toilet untuk mengencingkan diri. Kohkoh! Walaupun puasa, ibu mengandung still akan kencing lebih 5kali sehari okay~ So takyah nak heran sangat. My hubby pelik bagai kenapa ku masih giat ke toilet even bulan puasa.. Huhu. Maafkan kaum lelaki. Dorang memang kurang ilmu dan malas membaca sangat. Nak wife je explain manjang. 


So, sementara ada 2 minggu lagi sebelum due ku nak buat semua yang patut la. Demi memudahkan bersalin dan sebagainya. Buat sekadar mampu sahaja. Lepas tu tawakal jelah kepada Allah SWT dan berdoa agar semuanya selamat. Cuak gak sebab ingatkan air ketuban dah bocor sikit semalam. 


15 July 2013

♥Panduan Memberi Nama Anak Mengikut Islam♥

Assalamualaikum.....



Ibu-ibu mengandung for sure paling excited bab nak bagi nama anak kan? So am i! Saat UPT mula positif dah gigih google nama yang sesuai untuk baby~ Kekekeke! Buku pink belom pun book tapi senarai nama anak dah berjela-jela hoke! Mak Jemahh memang overlicious sikit! Yang lain-lain pun sama kan.........kan.... kan....??? Takyah nak propa sangat oke. Kalau tak full name pun mesti dalam otak memasing dah decide nama pangkal bakal baby tu kankankan? Makjemah faham so xyah nak shy-shy meow! 


So, kita as muslim takleh la suke3 hati je time nak bagi nama. Seeloknya ikut la suruhan Nabi yer takkk??? Tak salah pun nak bagi nama modern bagai tapi haruslah ada maksud elok-elok.  Macam iols, da set da nama yang moden tapi maksud baik-baik. Lets begin!

♥Produk TOMMEE TIPPEE, AVENT dan Barang Baby Murah-Murah!♥

Assalamualaikum...


Hari ni beta nak share on9 shop yang jual produk-produk baby yang bagiku murah-murah. Hidup sebagai Housewife yang berjaya dan berhemah haruslah pandai menjaga kewangan suami. Ku memang jenis suke survey harga dulu baru membeli. Membeli haruslah bijak, jangan main redah je. Asal berkenan je kenalah rajin-rajinkan diri membuat perbandingan harga. Bukan la nak kata laki ku tak berduit. Tapi kalau isteri asyik boros je, maka tak bergelar Datin la i noksss~ Kohkohkoh! Plus ku grad Math Kewangan so alang-alang kena lah praktikkan dalam kehidupan seharian~ K usah merepek lagi!

14 July 2013

♥Selsema Ketika Mengandung♥

Assalamualaikum....


The time at the moments is 3.30 am. Tapi ku tak boleh tidor langsung! Dah masuk 2 hari ku dijangkiti virus selsema~ Benci sangat2! Dah la kena time Bulan ramadhan yang mulia ini. Yelah memang penyakit tu penghapus dosa tapi ku siyes tak larat sangat-sangat... Sobs... Imagine la sampai tisu PREMIER sekotak 100pcs pun boleh habis! Memang berkepul-kepul la tisu digunakan untuk mengelap hidungku yang cenonet ni. Pedih kot. Ku agak esok-esok konpem menggelupas bawah hidung ni. Nak tidur pun tak boleh sebab hidung gatal je manjang. Asyik nak bersin berhingus je. Hubby ku lak sah-sah terganggu dengan bunyi yang macam hon kapal tu. So, ku pun keluar bilik dan layan citer Teduhan Kasih~

Actually ku sebelum peknen ni memang jenis kuat bersin. Ala-ala resdung gitu. Hidupku dulu time kat Uni ibarat tak boleh hidup kalau takde tisu. My frens da masak sangat dengan perangaiku tuh. Bile dah mengandung takde plak hidung ni buat hal. Dalam sehari tu bersin macam orang normal je. Mengikut fakta dikatakan bahawa time mengandung ni lagi mudah dapat selsema disebabkan imunisasi kita da berubah. Memang cepat sangat terkena demam, batuk dan selsema. Tapi disebabkan before this ku memang kuat minum air masak so Alhamdulillah terhindar dari penyakit-penyakit tu. Di bulan puasa ni ku memang puasa walaupun dah 9 bulan. Memang kurang sangat-sangat la minum air nye. Kalau dulu pantang pegi dapur, bukak peti terus gluppp3 minum air. Sekarang??? Takde makna nya nak minum siang-siang hari. Puasa kauuu~ Time berbuka dah full dengan nasi dan air manis yang dibeli ketika tergoda di bazar Ramadhan. Kohkohkoh!!

11 July 2013

♥Berpuasa Ketika Mengandung 9 Bulan♥

Assalamualaikum....


Alhamdulillah hari ni dah masuk 2 Ramadhan pada tahun 2013. Genap la 9 bulan ku mengandung. Ramai yang bertanya "laratkah berpuasa dalam keadaan sarat tu?" dan "larat ke bawak perut tu??". Alhamdulillah ramai yang concern dengan keadaan ibu-muda ni. Hehe. Kawan-kawan memang sangat-sangat excited sepanjang ku hamil kerana ku yang first-first kawen dan first-first mengandung. Iols baru nak masuk 23 tahun okay. So feeling muda sesangat dah! Padahal ramai lagi ibu-muda macam Dena Bahrin, Atita Haris dan Irine Nadia. Hoho. Kawan-kawanku yang lain 99.9% belum kawen. Dorang still kat Uni, ngah keje dan menanam anggur berkebun-kebun. Terpulang kepada rezeki masing-masing la kan? Macam aku, aku rela korbankan peluang kerja buat masa sekarang. Nak fokus kat baby dulu. Hajatnya lepas baby dah besar sikit ku nak apply keje balik takpun apply sambung masters. Insha Allah!! 


09 July 2013

♥Random Talks♥

Assalamualaikum...


Dah lebih 2 minggu ku tak update blog-yg-tak-femes ni~ sobs2. Ntah nape jadi malas-malas je nak menulis something padahal banyak gile benda nak share. Hari-hari just blogwalking je. Baca pengalaman orang, skodeng-skodeng, stalk dan fb je. Plus sekarang ni taksub gile main game Hay Day. Hohohohohoho!! Siyes syok gile jadi virtual farmer nih~! Kucing ku si Catty Perry plak memang jenis busy body mak-mak jemah macam tu. Tiap kali ku bukak PC nak hapdett ni konpem beliau datang menyebok! Takat duk tepi-tepi takpe jugak, ni sibuk nak taip-taip. Sekarang di saat ini beliau sleeping beauty so kena hapdett cepat-cepat!


Catty Perry feeling Doraemon macam tuh! Nyampah I~




24 June 2013

♥Boy or Girl???♥


Assalamualaikum...



Wah3~ Hari ni ter-rajin plak meng-update belogg sampai 3 entry terus. hehe. Rajin MakJemahh malam ni~ Gara-gara kecewa sebab Che Ta tak masuk final MasterChef Musim 2. Harussslah mengubati hati yang duka nestapa dengan berbelog. Puas da tgk blog lain takde update so beta la yang kena update. Chewah~ Tetibe rasa nak jadi detective malam ni. Yakni buat penaakulan mengenai jantina anak sendiri~ hehe. Ayuh sama-sama menentukan jantina bayiku ini! ayuh!! Dun be shy-shy meoww. Callo betey!


♥Berpuasa Ketika Mengandung Cara Saya♥

Assalamualaikum...





Syukur Alhamdulillah hari ni 24|06|2013 bersamaan nisfu Syaaban ku berjaya menQadar puasa yang tahun lepas tu. Total semua skali ialah 9 hari dan ku beraya sakan lah hari ni~ Hoho, Orang lain dah berzaman lagi da ganti puasa tapi ku lagi 15 hari nak puasa baru merdeka~ Hua-hua. Citernya ku kan kawen time raya ke 3 taun lepas. Lepastu offkoss la bizi dengan kehidupan baru sebagai suami isteri~(ayat tersirat.Hoho). Time tu ku berniat nak sangat peknen cepat-cepat dan takde fikir langsung natijahnya. Yang penting kasi lekat dulu. Hohohohohoho. Natijah pun ada hoke. 


♥Perut Kecil VS Perut Besar♥

Assalamualaikum....


Setiap ibu yang hamil memang mempunyai saiz perut yang berbeza. Ada yang besar ada yang kecil ada yang normal. Ku plak tergolong dalam golongan ibu bersaiz perut kecil. Means that bile orang tengok perutku semua akan kata "EH keciknya perut!!, EH tak nampak macam mengandung pun, EH tak macam 8 bulan pun!!(time tu ku da 8 bulan) dan macam-macam versi dialog MakJemah lagi~ Redho jelah kan. Dah memang before this tinggi ku 150cm berat lak 43Kg. Takkan la perut ku tibe2 besar kan? Tak sesuai la plak. Nanti org nampak penguin yg jalan kedek-kedek. Huhu

Ku pun xtau punca ni kecik. Orang dulu cakap jangan minum ais time peknen. Takot baby besar. The prob here is ku setiap ari kot minum air berAIS. Tak penah nak miss. Makan kat luar wajib la mintak MILO AIS. Kalau masak sendiri pun ku just minum air minuman dalam peti ais. Still AIS kan? Tapi xde efek pun kat saiz baby ni. 

23 June 2013

♥Petua Melayu Lama Untuk Memudahkan Bersalin♥

Assalamualaikum....



Petua ni ku terjumpa dalam fb PICCM. So better la share cepat-cepat disebabkan fb tu pun da menjadi tempat orang berniaga. Benda yang berkaitan tips berkaitan pregnancy dah kurang sangat2! 10% je. Bila refresh je fb sah-sah la tips berguna dah hilang bertaburan berganti dengan iklan2 yg beribu kali ulang tayang tu. Cet!!


22 June 2013

♥33 Weeks Check Up♥


Assalamualaikum...


Last week yakni pada 18/6/13 ku pegi KKIA utk second RME (appointment dgn doc). Siyesly dalam banyak-banyak routine check up ku rasa paling stress kali ni. Sebabnya ku pegi kul 9.30am dan tamat pukul 11 lebih. Padahal patient xde la ramai sgt pun. Stress gara-gara orang makmal yang buat kerja mcm siput sedut. Bayangkan nak test air kencing yang normally take only 5 minit paling lame tapi boleh plak jadi lebih 30minit!! Biasanya akak tu sgt2 cekap. Letak sampel pastu duduk dalam seminit dua terus settle. Rupanya haritu akak tu takde dan ada pakcik tua ganti. Ya Allah sgt mencabar keimanan. Orang sekeliling boleh nampak muncungku yang boleh buat ampaian tuh! Nasib baik nak jumpa doktor sekejap je. Huh!! Klinik gomen la katakan.......

Pastu jumpe doktor Noor Aima yang sgt2 lemah lembut itu lalu mencairkan hatiku yang kepanasan ibarat dapur MasterChef Musim ke2~ (Trademarknya). Dy mula-mula check ku punya tekanan darah, pernafasan dan tanya-tanya sal baby. Ku cakap so far takde masalah dan baby pun aktif tendang. Dy pun scan. Ingat nak scan gender ke ape. Rupanya dy dapat detect something wrong somewhere(ayat cikgu dulu2) dekat uri ku. Watdefish???? Last month scan kat Intan okay je takder problem pun. Elok je uri duk atas. Ku da verangan nak deliver normal dan bersungguh-sungguh study sal tu.


16 June 2013

♥Tips Mudah Bersalin♥

Assalamualaikum...


Sekarang ku da 8 bulan mengandung. Setiap hari ku asyik risau dan macam-macam benda yang bermain difikiran sampai takleh tidur. Tiap kali baca testimoni orang lain bersalin offkoss la menitik air mata. Kes terharu kononnya. Tapi lepas tu terus pucat muka sebab takot bile sampai turn aku nanti! Takot2!! Semua pengalaman ibu-ibu yang deliver anak sulung memang tidak ada satu pun yang kata senang. Semuanya sakit, amik masa berjam-jam, gunting, jahit dan macam-macam lagi. Pendek kata semuanya lebih kurang sama je. Dah la baby lam perut ni sangat-sangat aktif sekarang. Dah perut ibu lak kecik kan mesti dy rasa sempit kat dalam tu. So memang terasa sangat kaki dan siku dy kalau dy gerak-gerak. Sakit la jugak. Kadang-kadang terkejut pun ada bile tibe-tibe dy kick kuat-kuat! Sakit noks~ Takpelah ibu maafkan. Janji ibu tahu awak sihat dan aktif. Hehe. Tapi bile daddy dy pegang suruh kick takde plak dy nak kick. Berlakon sopan la tuh. 


12 June 2013

♥Kenduri Solat Hajat 7 Bulan♥

Assalamualaikum...


Last week 6|Jun|2013 berlangsungnya kenduri solat hajat kat umah mertua ku. Ayat macam grand je bunyik padahal buat kecik-kecik je. Huhu. Kat negeri lain tau tahu macam mana cara dorang buat. Ada yang buat ala-ala omputeh retiss gitu. Baby shower bagai.. Hehe. Tapi kalau kat Terengganu ni kitorang just buat kekampungan je~ Buat solat hajat mohon permudahkan proses beranak nanti, ada kenduri makan sikit-sikit, panggil orang surau dan jiran-jiran datang, takder hadiah pun dan penuh islamic gitu~ Yang best nya ramai orang kampung dan sedara mara datang gotong royong masak. Menu haritu agak special yakni Nasi Bukhori. Kat Terengganu biasanya kenduri solat hajat dibuat dirumah family suami. My MIL sponsor hampir kesemua kos-kos yang terlibat, my mom lak sponsor 10 ekor ayam. My MIL jemput dalam 100 orang jugak la so agak meriah la jugak malam tu. Hehe. 


10 June 2013

♥Sembelit Ketika Mengandung♥


Assalamualaikum...


Tajuk walaupun kedengaran busuk tapi sebenarnya benda ni sangat-sangat common bagi wanita hamil. Kebanyakan wanita hamil memang mengalaminya. Ku takde la sembelit sangat. Kadar ku sembelit sepanjang 8 bulan ni ibarat 1/30 kot. Hehe. Sebab sangat-sangat jarang berlaku. Mungkin sbb ku amalkan cara pemakanan yang betol kot. Hehe. Nanti ku share camne. No need supplemet s****** bagai pun. Sebab ku tak berapa nak yakin sangat dengan produk tu. Bukan ape. Iklan megah kemain tapi resultnya takde la memberangsangkan sangat. Knp ku ckp mcm tu?? Sebabnya my fren beria la consume yang untuk tambah kalsium tu tapi tetibe dy buat status FB "Sakit pinggang, tulang belakang..kurang kalsium" See?????!! Nampak sangat la tak menjadi produk tu. Maaf bukan nak kondem tapi i'm telling the truth. So, ku pilih untuk makan secara sihat sahaja. 


 Menurut sumber dari BabyCentrni:

Sembelit ialah masalah biasa semasa hamil. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Ini diakibatkan oleh tekanan oleh uterus anda yang semakin membesar ke atas rektum, serta hormon-hormon kehamilan yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman anda. Sesetengah pil zat besi juga boleh membuatkan sembelit menjadi lebih teruk.

Apa yang perlu anda lakukan??

Pertama sekali, perhatikan bila dan bagaimana anda pergi ke tandas. Biasakan diri pergi ke tandas pada kali pertama anda rasa mahu membuang air besar. Waktu awal pagi atau kira-kira satu jam selepas waktu makan adalah masa-masa yang sesuai untuk anda cuba ke tandas. Cuba ambil masa lebih sedikit untuk bersendirian, walaupun ini agak sukar jika anda mempunyai anak-anak lain untuk dijaga.

Kaedah-kaedah lain juga boleh membantu:

  • Awasi diet anda. Pastikan anda minum air secukupnya dan lakukan senaman.
  • Makan makanan berserat tinggi seperti bijirin bijian penuh, roti bijian penuh dan buah-buahan serta sayur-sayuran segar setiap hari. Jika anda tidak biasa makan makanan berserat tinggi, masukkannya ke dalam diet anda secara beransur-ansur untuk mengelakkan anda mengalami kembung dan angin.
  • Minum banyak air atau jus buah-buahan, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Jus prun juga boleh membantu.
  • Bersenam! Berjalan, berenang, menunggang basikal senaman dan yoga kesemuanya boleh membantu mengurangkan sembelit, dan membuatkan anda berasa lebih cergas dan sihat.

Jika anda mengambil suplemen pranatal yang mengandungi zat besi, tanyalah doktor jika ada pilihan lain.

Jangan ambil ubat-ubatan berbentuk julap yang boleh didapati di pasaran tanpa mendapat nasihat daripada doktor anda terlebih dahulu. Jika perubahan pada diet dan gaya hidup tidak membantu, mungkin doktor anda boleh memberi ubat yang selamat diambil semasa hamil.


 Menurut sumber dari DrZubaidi pula:

p/s: Terpaksa printscreen sbb takbleh kopipes!! Makanya bukan beta yang typo. Hehe




Menurut cara beta pula:


  • Makan buah banyak-banyak! contohnya: limau, tembikai, salak, atau mana-mana yang anda boleh telan. Sebabnya tak semua suke buah manis-manis. Ada yang suka buah masam-masam.
  • Minum air masak banyak-banyak! Aku prefer air minuman lucky day pastu taruk dalam peti ais. Enak diminum esp ketika cuaca panas sekarang ni. Setakat ni dah minum bergelen-gelen dah.
  • Takyah amik supplement bagai. Kalau nak jugak please refer dgn doktor dulu. Sebabnya setiap wanita hamil tak sama kekdahnya.
  • Minum jugak cereal tapi tak kerap. Ku makan yang Nesvita Honey tu. Sedap. Plus elok untuk kurangkan pedih hulu hati. Tak lena tidur weh kalau pedih-hulu-hati menyerang!
  • Time makan kat luar order air bersusu seperti milo ais/ tea ais/ horlick ais. Eh? kenapa kena ada ais??? Sebab tekakku memang nak ais je manjang. Tapi baby kecik jugak ni. Sedih. Pastu konpem terus nak terberry hoke. Believe me. Pun elok untuk pedih-hulu-hati tau. 
  • Tak de la makan sayur sangat. Sebab takleh nak masuk tekak. Alhamdulillah tak sembelit pun.

Dengan amalanku yang kononnya sihat ini, makanya ku takde la sembelit~ Syukur. Azab tau kalau sembelit. Dulu-dulu time awal-awal peknen dekat 30minit jugak dalam toilet tu. Sampai suami sound2 cari bini dy hilang. But skrg, lepas makan je terus membuang. Muahahahahahaha~ K bai!




31 May 2013

♥Laundry Baju Baby♥

Assalamualaikum...


Orang kata baru 7 bulan so awal sangat-sangat kalau nak basuh baju. Lalu ku kata "peduli hape cakap orang??" Hehe. JM kat KKIA pun da sibuk suruh ku packing beg baby sebab bile-bile mase je dah boleh beranak kan. So at least kalau emergency kite da prepare ape yang paling penting. So, sebelom packing tu haruslah basuh semua baju yang dibeli. Takkan nak bagi baby pakai baju yang fresh-fresh dari kilang tu? Kalau kite sendiri pun boleh dapat gatal-gatal kalau pakai baju yang belum dibasuh, takkan la baby kite yang berkulit lembut tu boleh dibiarkan kan??? Please sayangi bayi anda. hehe.So, hasilnya banyak jugak. Kalau timbang ada lah dalam 5,6 kg. Mahu patah pinggang kalau basuh pakai tangan. Hehe. Ku laundry pakai mesin je sebab rasa macam lagi bersih plus malas. hehe. Takot musibahnya yang bakal menjelma dikala malam hari. Tidur pun susah sebab sakit belakang. 


Ni hasilnya~











Oh ya ku memang jemur kain dalam bilik je. Sebab cuaca tak menentu. Malas nak berlari-lari angkat kain time hujan. hehe. Plus di kawasan umahku ni ada je orang yang membakar sampah. So melekat-lekat je bau asap kat kain. Hehe. Cerewet gile aku!!! Kalau macam ni ku bebas nak angkat dan jemur anytime i want. Kalau rajin terus angkat dan buat  pekasam dulu dalam bakul. Tunggu next round baru boleh lipat. hehe. Malas nye lahhhhhh!! Ku mengamalkan konsep "sikit-sikit lama-lama jadi bukit" (poyo) Anyway detergent tuh sangat wangi~ Beli time expo itu hari~.




♥28 weeks 2D scan di Pusat Perubatan Intan♥

Assalamualaikum...




Nah. Besar gedabak upload pic scan tuh. Huhu. Kang tak nampak plak dah la 2D je. Sobbing hardly~ Kat terengganu ni memang la susah sesangat nak jumpa Klinik yang buat 3D/4D. Kalau ada pun dekat KTS tu tapi harganya tak silap dekat-dekat RM400 jugak. Kalau salah sila betulkan. Hoho. Lagi satu dengar-dengar orang cakap dekat Paka. Tapi xde la murah kot. Plus jauh la jugak dari umah ku ni. So ku decide nak scan 2D jelah. Tak sabar nak tahu gender katanya~ 


So, first2 kami pegi la Klinik Ummi Azizan yang dekat Mydin lama tuh. Kami sampai dalam pukul 9 malam kot. Orang tersangat la ramai plus rasanya ada 1 je doktor. Malam tu kami nak pegi shopink kat MydinMall jugak so kami tunggu-tunggu sampai la pukul 10 macam tu. Still xdapat masuk lagi. Macam lambat je servisnya. So kami decide cancel je!! marah*marah*marah..Tanpa sepatah kata kami chow~ hehe. Klinik ni ada kawan yang suggest dy cakap murah kalau scan. RM30 sahaja. So sape-sape nak pegi sila pegi waktu office hour keh. 


Klinik Ummi Azizan
12-A, Jalan Kota, Kuala Terengganu, 20200, Kuala Terengganu
Tel: 09-6245292


Then ada kazen sebelah suami cakap scan kat Pusat Perubatan Intan pun murah. Rm35 je. Dah la dekat je dgn rumah mertua ku. Dalam 5,6 minit dah sampai. Kalau pegi jalan kaki boleh terberanak dulu kat tepi jalan. Hehe. So lepas solat maghrib kami terus pegi. Tengok-tengok ramai jugak manusia nya. Hadoi la kalau da namanya malam konpem-konpem la klinik penuh! Terus daftar semua pastu yang bestnya kite boleh tahu turn kite dekat waiting list. Hoho. kelassss~ At least takder la tertanya-tanya "lambat lagi ke aku ni?? Kang aku blah kalau lambat lagi.." Pesakitnya ramai jugak walaupun klinik swasta dan ku pun wondering la kenapa?? Hehe. Bukanlah nak kata dorang tak mampu, aku je mampu macam tu tapi memang pelik la jugak kan? Hehe. Then ternampak board yang tertulis syarikat panel under Intan ni. Fulamakkk! Banyak gegiler so no wonder la ramai client. Dorang boleh claimn je dari company masing-masing. Kadang-kadang anak demam biasa-biasa je pun dorang gigih bawak ke klinik alang-alang free kan. Hoho.Kat sini bilik doktor ada 2 so takde la sakit hati sangat menunggu....


So dah dapat masuk tu teruslah cakap nak scan. Doktor tu sangat-sangat keibuan macam tu. hehe. Yang amazingnya bila scan doc cakap Insha Allah ****** ni. Aku and hubby terkezutt la sebab memang unexpectable langsung gender tuh. Sebab dari saat ku peknen ku bernaluri kuat menyatakan sebaliknya. Macam menipu je tanda-tanda ni! Tapi kami redha je. Tak kisah lelaki atau perempuan yang penting sihat dan sempurna fizikalnya. Alhamdulillah. Then dapat EDD baru. Yakni raya ke 2~ Omaigoddd. Tak beraya sakan la daku tahun ini. Sobbs. Takpelah yang penting semua selamat sejahtera hendaknya. Lepas tu balik umah ku gigih on9 sal scan gender ni. Rupanya tak boleh percaya 100% pun. Ramai je yang mula-mula scan boy tapi kuar girl. Yang mula-mula scan bleh nampak beberd tu tibe-tibe kuar bunga kan. So, kalau yang scan girl tapi kuar boy tu lagiiii la tak mustahil kan? Semuanya kuasa Allah Taala. Kita mampu berserah sahaja. So hajat dihati nak deliver kat sini jugak. Doc tu cakap just datang lagi skali untuk dapatkan rekod latest kesihatan. Takyah book bagai. Senang kan? Kos deliver sini dalam RM1000-RM1500 camtu je. Takde mahal sangat. Hehe. Tapi dorang tak amik kalau ibu ada problem seperti songsang etc. 



Pusat Perubatan Intan
No 2236 Jalan Kelantan, Kampung Padang 20050, Kuala Terengganu.
Tel: 09-6241458


Antara sebab ku nak deliver di swasta:
  1. Kat Intan doktor semua perempuan. Sah-sah dapat menyelamatkan maruah diri dan suami. Taknak lah doc lelaki. Yang tu dah last option.
  2. Serik tgk akak beranak dekat HSNZ tahun lepas. Admit pukul 4pagi tapi petang tu still tak dapat katil sendiri. Terpaksa tahan sakit dekat atas kerusi biasa je. Katanya bilik penuh!! Dah la sakit gile kan tetibe takde katil nak baring-baring. Kalau swasta kite akan dapat bilik sendiri plus family boleh masuk.
  3. Tak rela diri ini dipergunakan oleh student praktikal. Yang sibuk tgk kena jahit beramai-ramai tu. Please not me!
  4. Anak first, so ku nak jugak merasa dilayan bak puteri oleh suami. Hehe. Lagipun ku memang manja tak boleh sakit. Kalau gomen bertambah-tambah la sakit dengan layanan yang takbapenakfirstclass tuh.

P/s: Minggu ni mengidam nak makan ni je. Orang panggil salak hutan. Setakat ni dah makan sorang-sorang dekat 3 Kg



22 May 2013

♥Senarai Persediaan untuk Bersalin di Hospital♥


Assalamualaikum...

Minggu ni dan masuk 28 weeks pregnancy. Semalam da scan gender (update later). Orang kata dah masuk kandungan 7 bulan dah boleh buat macam-macam yang sebelum ni tak boleh. Mengikut adat katanya~ Cthnya: dah boleh pegi scan jantina. Boleh buat kenduri Solat Hajat. Boleh shopink barang-barang baby(padahal dah lebih 90% yang ku dah shopink.Hehe..Maafkan daku~) Sebenarnya takde masalah pun kalau kita nak shopink awal2. Itu semua atas pendapat masing-masing la kan? Kalau aku, ku mmg jenis tak kisah pun nak shopink bile2. Asalkan kita larat, ada masa dan yang paling penting ada duit. Takyah nak pikir sangat pandangan orang lain tu. Hehe. Disebabkan untuk anak first ni memang nak kena beli macam-macam so duit pun nak kena pakai banyak jugak. Oleh kerna ku belajar matematik kewangan so tak guna kalau tak aplikasikan dalam kehidupan. Tak gituuu~ Ohoho. So, bile dah berkenan dan duit ada beli je dulu. Tak yah nak tunggu sarat baru termengah-mengah nak shopink. Oleh kerna checklist  newborn dah nak settle, maka ku proceed dgn checklist baru plak. hoho


Main things: (takde ni sila u-turn 360 darjah!)
  1. Buku merah/pink checkup bulanan
  2. IC

Untuk ibu dan baby dalam labour room: (letak siap-siap dalam 1 beg)

  1. Baju baby lengan panjang-1(done)
  2. Mitten n booties-1(done)
  3. Pampers-at least 1(done)
  4. Barut-1(done)
  5. Bedung-1(done)
  6. Stokin ibu-1(2 done)
  7. Towel kecil-1(done)
  8. Tisu (sebab ku mudah selsema dalam aircond)(done)
  9. Surah  dan doa-doa memudahkan bersalin. Print dan kelipkan skali.
  10. Kurma nabi 
  11. Air selusuh
  12. Air zam-zam
  13. Hp: sebab nak main facebook dan terus instagram lepas deliver. (Hehe. Tipu je)

Untuk baby kat wad: (berkonsepkan biar lebih asal jangan kurang)
  1. Pampers newborn. (bawa sebundle terus senang)
  2. Baju siang -4
  3. Baju malam -4
  4. Towel mandi
  5. Sapu tangan -5
  6. Mitten n booties -4
  7. Barut -4 
  8. Bedung -3
  9. Topi -2
  10. Set mandian dan grooming (pek kecil) 
  11. Wet Wipes dan Rubbert Sheet
  12. Bantal baby

Untuk ibu kat wad:

  1. T-shirt lengan pendek -4 
  2. Cardigan -1 (tutup aurat)
  3. Sweater -1 (time sejuk)
  4. Stoking -2(done)
  5. Kain batik -3(done)
  6. Nursing bra -2(done)
  7. Disposable panty -sepeket(done)
  8. Maternity pad(done)
  9. Towel mandi(done)
  10. Selipar
  11. Toiletries
  12. Tisu
  13. Tudung -2 (senang yang awning main sauk je)

Makanan dan minuman: (letak dalam bakul siap-siap)
  1. Air minuman -3 botol yang 1.5liter
  2. Biskut
  3. Nestum
  4. Termos
  5. Tisu
  6. Cawan dan sudu
  7. Milo 3in1
  8. Roti

Lain-lain:

  1. Hp (tersangat penting uolls!!)
  2. Charger/powerbank
  3. Majalah
  4. Plastik nak isi baju kotor
  5. Handbag
Semoga semuanya dipermudahkan hendaknya. Amin!
sumber: sini




17 May 2013

♥Pedih hulu hati ketika mengandung♥

Assalamualaikum...


Sebenarnya da lame nak tulis pasal entry ni. Da berbulan-bulan lamanya duk dalam draft. Hampir berhabuk berpathogen bagai dalam blog ni. Hoho. Tapi da terlalu kerap sangat alami ku teruskan men-sharing jua... Sejak mengandung ni ku telah mengenali apa itu PEDIH HULU HATI aka HEARTBURN. Maka ingatlah Gaviscon yer. Dah macam sinonim sangat-sangat mereka berdua nih!. Perkara ni terjadi 'otomatikelli' bile makan pedas. Walhal takde la pedas sangat pun tapi pantang ada cili dalam makanan tuh. Sebelom ni time anak dara belia bergetah, tak sah kalau tak makan pedasssss berapi. Kalau order makanan sah-sah pesan siap-siap nak pedas! Lebih-lebih lagi tomyam. Nyum~ Tapi sekarang kalau makan pedas-pedas 'wajiburunnah' kena minum air susu nak cover balik pedas tu. Kalau tak, konpem akan sendawa setiap 5 minit dan memang perit sangat tekak. Tapi takde la sampai nak terberry pun. Just sendawa dan rase perit-perit je. Kalau takde susu UHT tu minum air berasaskan susu pun boleee. Cth: Milo, Tea et al. Satu cara lagi makan pisang yang fresh tu. Jangan makan pisang goreng! Bertambah bala je disebabkan berminyak tuh. Hoho.. 

Oh ini sudah pasti bukan beta~ 


Sedikit info extravaganza~(takde sedikit sangat pun):

Pedih ulu hati ialah rasa panas dan pedih seperti terbakar yang biasanya dirasakan pada bahagian bawah tekak sehingga ke bahagian bawah tulang dada. Ini berlaku apabila asid perut naik ke bahagian esofagus. Asid ini boleh naik hingga ke tekak atau mulut dan meninggalkan rasa masam dan pahit.

Perkara ini dipercayai berlaku akibat perubahan hormon dan fizikal dalam badan anda ketika hamil.

Peningkatan hormon progesteron semasa hamil melonggarkan otot-otot lembut dalam uterus (rahim). Pakar percaya bahawa hormon ini melonggarkan injap yang mengasingkan esofagus daripada perut. Ini menyebabkan asid gastrik dapat melonjak naik ke atas melalui paip tersebut dan menyebabkan rasa terbakar.

Hormon progesteron juga menyebabkan proses pencernaan menjadi lembab.

Pada hujung kehamilan, bayi anda yang semakin besar akan menolak usus dan perut anda ke atas. Ini menyebabkan proses pembuangan menjadi lambat, justeru memaksa asid di dalam perut naik ke dalam esofagus.

Pedih ulu hati sangat biasa berlaku semasa kehamilan, terutamanya apabila bayi anda semakin membesar. Ramai bakal ibu yang mula mengalami pedih ulu hati dan ketakcernaan dalam separuh masa kedua kehamilan, walaupun ada juga yang mengalaminya sebelum itu.

Kira-kira satu pertiga daripada wanita-wanita hamil mengalami pedih ulu hati seawal trimester pertama dan angka ini meningkat sehingga dua pertiga bagi mereka yang dalam trimester ketiga. Jangan bimbang. Sebaik sahaja bayi anda lahir, simptom-simptom ini biasanya akan hilang tanpa meninggalkan kesan buruk.

Pencetus utama pedih ulu hati biasanya ialah makan, berbaring dan membongkok. Jika anda boleh mengenalpasti aktiviti apakah yang mencetuskan pedih ulu hati atau apa yang membuatkannya lebih teruk, anda boleh cuba untuk mengelakkannya.


Apa yang patut anda lakukan??


  • Elakkan makanan dan minuman yang boleh membuatkannya bertambah teruk. Ini termasuklah makanan yang berlemak atau berempah, coklat, buah-buahan sitrus atau jusnya, alkohol dan kopi. Elakkan juga daripada minum semasa makan.
  • Minuman bersusu boleh membantu melegakan pedih ulu hati. Jika susu penuh krim membuatkan simptom-simptom anda semakin buruk, bertukarlah kepada susu rendah lemak atau susu skim.
  • Makan sedikit tetapi kerap. Ini dapat mengelakkan asid daripada terkumpul dalam perut anda kerana makanan akan meneutralkan asid perut.
  • Jika anda merokok, cubalah berhenti. Merokok melonggarkan injap di antara perut dan esofagus dan membuatkan reflaks asid lebih berkemungkinan berlaku. Merokok juga membahayakan bayi dalam kandungan anda.
  • Duduk atau berdiri tegak, terutamanya semasa dan sejurus selepas makan. Duduk dengan tegak dan jangan membongkok. Elakkan pakaian yang ketat di sekeliling perut dan jangan baring sekurang-kurangnya satu jam selepas makan.
  • Jika pedih ulu hati lebih teruk pada waktu malam, cuba jangan makan apa-apa dalam tempoh tiga jam sebelum anda masuk tidur.
  • Tidur dalam posisi separa duduk. Gunakan banyak bantal atau tinggikan kepala katil anda dengan menggunakan buku-buku atau papan. Graviti akan membantu mengekalkan asid perut di tempat yang sepatutnya dan membantu dalam pencernaan.
  • Pastikan sebarang ubat-ubatan yang anda ambil untuk masalah lain tidak menyebabkan pedih ulu hati menjadi lebih teruk. Ini termasuk ubat anti kemurungan dan anti keradangan tanpa steroid.

sumber: sini




Petua menghilangkan pedih hulu hati:

Pilihan 1: Ambil 1 camca teh soda bikarbonat campurkan dalam segelas air dan minum. Soda yang bersifat alkali dapat menaikan pH yang berasid.

Pilihan 2: Ambil 1 biji limau nipis. Baca surah al-Kauthar 3 atau 7 kali dan belah limau nipis itu. Sapukan kapur sirih pada keratannya. Sapukan adunan itu pada pada ulu hati di bahagian tengah dada.


Selamat beramal~





15 May 2013

♥27 Weeks CheckUp♥

Assalamualaikum....


Semalam ku pegi KKIA buat checkUp rutin. Ku pegi dalam kul 9 lebih-lebih. Mati-mati ingat orang dah ramai sebab biasanya ku pegi kul 8 pagi pun da ramai. Sejam lebih baru selesai sumer. Ok. Hubby ku ape lagi kan? Enak-enak sleeping beauty je tapi nak masuk keje lambat beralasankan wife pegi klinik. Ewah-ewah! Setakat ni hanya sekali sahaja dy temanku pegi KKIA yakni time mule2 buka buku tu. Sobssss. Naseb baik KKIA hanya 5minit je dari umah. Sampai-sampai je ku tgk lengang gile KKIA. Ohohoho. Suke3! Hasilnya:


HB: 11.0
BP: 110/80
Heart-beat Baby: 148
Cucuk ATT untuk kali kedua.
Kena catat pergerakan baby sampai deliver



Kisah HB sangat menarik oke. Sebabnya bulan lepas 10.8. Da dibagi warning sebab da banyak kali rendah. Lalu ku rajinkan diri makan Iberet dengan tungkus lumus. Tapi tibe-tibe time ku pegi KL last week tu ku terlupa nak bawak Iberet. So 3 hari ku tak makan vitamin. Nasib baik baby behave baik-baik je. Hoho. Lepas tu ku sempat cover makan Iberet pada Isnin dan pagi Selasa. Malam sebelom pegi KKIA tu ku da berperang dengan makanan! Dengan misi utama iaitu nak bagi HB naik kaw-kaw gituuuu. Kebetulan ada pasar malam, ku terus beli nasi lemak dengan lauk bilis+telor+udang. Side dish nya leher ayam+hati goreng, apam telor dan limau madu. Hoho. Habis-habisan ku makan malam tu. Dan hasilnya HB normal atas tong. Okay la tu kan daripada kena cucuk yang nightmare tu kan? Then, JM sarankan ku supaya catat babykick everyday bermula la 15/5/13 sampai EDD aku. AT least 10 kick sehari. Dy gitau benda yang nampak remeh +cerewet ni sangat-sangatlah penting kerana banyak kes dimana baby meninggal dalam perut tanpa disedari oleh ibu. Si ibu tu jenis tak amik pusing bile kurang pergerakan baby. Dy malas nak pegi KKIA terus. Ada lak camtu kan?? Tak sayang anak betul. Aku time pegi KL tu memang gile bimbang bile baby senyap je. Ku berusaha jugak tepuk-tepuk perut sampai dy bangun dan kick2 laju. Baru legaaaaa~ Yang pelik cucuk ATT kali ke 2 ni tak kebas pun macam yang first. Boleh buat keje terus. Kalau dulu dalam 3 hari jugak baru hilang. Aneh-aneh..Daaa





13 May 2013

♥Expo Mom&Baby Midvalley♥

Assalamualaikum...


Last weekend ku, hubby, mertua dan adik ipar holiday d KL. Stay dekat umah abg ipar dekat PetalingJaya. Kami da rancang nak pegi pada minggu tu sbb ada Expo Mom&Baby dekat Midvalley. Hehe. Yang lain tu pegi sbb nak main dgn anak sedare ku. Yang excited nak shopink nye aku lah! Haha. Kemain jauhh datang. Kitorang pegi pada mlm jumaat dan sampai dalam pukul 4pg. Esok pagi (10/5/13) ku da bangun awal. Siap bekfes dan terus bergegas pg Midvalley. Ku pikir nak tinggalkan kereta dekat stesen LRT Petaling dan pegi MV naik LRT je. Tapi memikirkan keselamatan kereta (Actually bimbang aksesori kereta kena curik. hehe), kami ber2 pun decide drive jelah. Tgk GPS takde jauh sangat dari umah. Dalam 15KM je. Masa tu dalam pukul 11 lebih dan ku pun try la nak parking dalam Zone U dekat The Garden tak silap. Dekat 15min kitorang round sampai 7th Floor tapi langsung xde parking! Geram sangat. Banyak buang masa dan minyak macam tu je. Da dekat nak waktu solat jumaat kot takkan lelaki-lelaki  kat sini taknak solat? Pelik. Hubby ku takpe la kan sbb musafir. hehe. Last-last keluar dan try park dekat zone lain plak. Round2 lagi masa tu ku da doa banyak-banyak moga-moga dapat parking sbb kalau takde jugak my hubby nak give up dan park dekat lowyat pastu naik kenderaan awam. Imagine la nak bawak barang2 banyak2 nak naik LRT-Star-Komuter kan? Memang tak la.. Last2 dapat jugak park tapi dekat atas laluan yang ada tebing tu.haha. Alhamdulillah!


Naik dekat tempat expo tu Ya Ampun ramai nye manusia!!! Semua bangsa ada. Malay, cina and india. Yang peknen, ibu-ibu membawa baby semua ada! Stroller merata-rata! Omaigodd. Aku pun terus je masuk pegi booth-booth yang berkenan dihati. Paling berkenan dihati ialah booth Fiffy! Tersangat-sangat la berkenan dengan baju baby yang ada offer murah-murah. Yang tak tahan hubby bagi greenlight je suruh ku beli ape je aku suke. Hehe. Siap pilihkan skali. Then ku pegi booth Pureen. Kat situ tak banyak pilihan baju best2. Yang ku grab banyak pencuci macam tu je. Ad 1 booth tu dy lelong je baju RM5 satu. Ada romper, bibs, mitten n boots dan topi. Tapi ku grab romper je sbb yang lain-lain da beli banyak sebelom ni. Hoho. Yang penting ku pegi 2 hari uolss. Sebab hari pertama tak puas lagi shopink. Dekat MomDreams pun banyak sale tapi ku beli Nursing bra je. So far sangat-sangat puas hati shoping cni tapi yang tak best part cari parking! Buang masa, minyak dan tenaga. Hoho. Tips nya kalau ada expo macam ni better pegi petang-petang. Orang tak ramai plus xde kena beratur panjang time bayar. 




Lets see what i got dat day~ Hoho



Pureen
Bath Towel=RM17(kot)
Disposable Pad 85pcs=RM30
Nappy Cream=RM11
BPA free Baby Bottle Gold=RM12
Baby Bath-RM14
ABD Detergent=RM21(kot)
Baby Oil=RM10
Baby Talk-RM8
Free Gift: Trial YogurtBath, Bottle Cleanser dan Shopping Bag




Fiffy
Pillow&Bolster=RM16.90
Bag+Warmer=RM25.90
Storage Bottle 6pcs=RM27.90
Manual BreastPump=RM38.90
Disposal Pants 5pcs=RM7.90
Napkin 10pcs=RM25.90
Rubber Sheet=RM12.90
Combo Pack Baby Wipes=RM14
Mini Towel=RM1.50
Baby Cradle=RM9.90
Baby Towel=RM11.90
Free gift=2pcs Baby Wipes(yang purple tu)



Fiffy
4 helai atas=RM10 each
2 helai Baju malam bawah=RM12 each
Baju hijau dan seluar kelabu=RM3.50 each





MumDreams
Buy 2 free 1=RM27.90(kot)
Free Gift=Coklat bar dan baucer diskaun MD. Baucer yang sangat banyak!





Romper=RM5 each






Ni pic babybump latest pada 27 weeks. Makin besar setelah begitu happy shopink! Hoho. Lepas ni boleh edit entry checklist




07 May 2013

♥Pengalaman mengundi PRU13 dengan Babybump♥

Assalamualaikum...


Pada 5 Mei 2013 lalu berlangsungnya PRU ke 13. Buat julung-julung kalinya la ku layak kuar mengundi. Hehe. Umor 23 okay. Memang exciteddd gegile sampaikan tak boleh tidor lena pun. Banyak kali kot terbangun dari tido lepas tu termimpi-mimpi sal PRU ni. Hehe. Ntah pape padahal bukan pikir sangat pun. Then, pada kul 10 pagi ku siap-siap iron baju kurung bagai. Yang penting zip kain boleh zipkan 2cm je okay. Not bad la kan? Hoho. Dengan kain yang senget dan bismillah ku drive alone meninggalkan suami yang enak-enak diraja kerohh di rumah. Ku amik sepupu-sepupu kat Kg Tok Randok lalu menuju SK Tok Randok dengan megahnya. 


Sampai kat sana cuaca da panas da sebab da nak dekat kul 12 tengah ari. Kedatangan weolss disambut oleh isteri JKKKKK yang sibuk duk promote suruh undi dacing. Haha. Helo? Kami ber3 da istiqomah nak undi parti tuttt so xyah nak puji kami terlebih comel hari tu. Kemain kau jahh suruh undi parti suami dy. Duit dana remaja hari tu tak bagi punnn! Depan sikit tu berkumpul isteri-isteri PAS yang takde pun nak kecoh bagai. Ku salam-salam semua orang sbb mak-mak sedare ku pun ada sekali. Harus lah tunjuk sopan santun meoww gitu. 


Okay tak boleh terus lame-lame berjemur di bawah sunlight. Kami bergegas masuk dan pegi kaunter semakan. Lepas dapat no saluran kami terus ke saluran 3. Mak aihh! Kemain ramai pemuda-pemudi beratur kat saluran 3. Ku tengok saluran 1 yang tua-tua pun ramai tapi saluran 2 lengang je. Cepat je along aku siap. Kat situ ku tgk kakak-kakak ku ngn abang ada skali. Wah meriah segala.. Yang tak best nya jantan-jantan dalam 4,5 orang tu langsung TAK gentleman! Ape dorang tak nampak ke ku yang membuyung ni? Dah la panas sampai menitik-nitik tapi langsung tak offer ku potong que. FINE! mungkin mata dorang rabun atau memang takde perasaan kot. Takpun ini kesan daripada perut ku yang kecik je. Sobssss. Wahai anakku kenapa kau tak ikut genetik bapak sedare belah ayahmu yang debabb-debabb semuanya? Tak pasal-pasal   ibu kena beratur panjang. Huk2. Yang pegawai bertugas pun takde perasaan jugak. Ku jeles la bile bace status someone kat fb ni. Baru peknen 2,3 bulan tapi terus dapat masuk mengundi. Aku? Da nak 7 bulan tapi dilayan macam orang biasa. Berbalik kepada geng jantan td. Bukan takat tak offer tapi siap sound kami supaya beratur ikut que. Kuang ajakk kau. Moga-moga tuhan membalas nya suatu hari nanti kepada isteri anda. Hehe jahat gile. 


Balik tu terus amik suami. Pegi mengundi kat Kg dy plak.. Malam tu kitorang tidur lewat sangat-sangat sebab nak tahu result. Satu, sebab nak tahu cuti atau tak. Satu lagi sebab terdapat "BLACKOUT" yang menggusarkan hati. Kami memang berharap TERENGGANU ni menjadi milik Parti yang kami sokong. Tapi takpelah setakat hari ni MB baru belum diumumkan kerana Sultan Mizan pun tak merestui kemenangan pada malam tu. Moga-moga tuhan makbulkan doa kami. :) P/s: jangan marah ye kalau fahaman politik ku tak sama. hehe



me, cuzzies and sisters






Catty perry pun nak jugak..



pic pada kandungan 26 minggu. Kecik kn?





06 May 2013

♥Cakap-cakap Orang♥

Assalamualaikum...

Rase nya da lebih 2 weeks ku tak update pape. Dalam otak da ada macam-macam benda nak tulis tp xde mase plus xde mood. sobsss! Orang kata pregnant lady mmg sensitipp sikit kan? Betol la kot. Benda kecik-kecik pun jadi terasa sesangat uolss! Tapi xde la nak terasa ngan suami atau sedara sendiri. Tu da biasa sgt. 

Al-kesahnya begini.. Last weekend ku shopink la kat MydinMall. Da kat Ganu ni xde tmpt lain kot nak shopink maka terpaksa la kan.. Naik 2nd floor tu follow la suami pg tmpt hardware dy. Da minat org laki mcm tu kot? Then, ku pun cakap nak pg dekat area baby. Dgn pantasnya ku pg then belek2 barang baby. Memang tak tahan kot tgk kecomelan babies stuff! Nak2 brg kecik2 macam boots n mittens tu. Ku da beli 3 set yang malam punye so niat nak beli 3 set utk siang yang jarang-jarang lobang-lobang tu. Kire nak settlekan terus yang mane boleh. Nanti 10hb kan ada expo Mom n Baby dekat Mid Valley ku niat nak shopink barang-barang yang besar kat situ. Then ngah syok2 duk belek-belek, tetibe berlaku perbualan yang SUMBANG kat belakang aku. Tak sure dorg tuju kat sape sbb dkt c2 ada pasangan hubby-wife yang wife nye duk belek barang baby jugak. Perut nya pun kecik. Jom ikuti perbualan sang suami isteri 40-an yang durjana ini.. 

Suami: "Anak sulung ibu muda..Perut tak nampak lagi dah sibuk shopink"
(sambil ketawa sinis)
Isteri: "Aah~ Nak buat camne orang eksaiteddd!!"
(diikuti dgn tawa yang jahat)

Aku terus pusing dan terpinga-pinga. Dalam hati, "Eh knp orang tua 2 org ni. Pehal??" Lalu ku balas balik..

Aku: "Suka hatilah!!! Sebok je!!"


Ikut hati panjang lagi aku nak balas tapi dorang sempat lari. Macam tikusss je pengecutnya. Aku dah mendidih 40"C time tu. Suke-suke je dy nak sound-sound mentang suami ku takde disisi. Plus tudung aku memang menutup perut time tu. Hello? Aku da nak masuk 7 bulan. Watss ur prob? Sebab perut kecik dorang terus assume baru 3,4 bulan? Nak tgu da sarat baru layak shopink? Atau dah beranak baru boleh? Ya ampun suami tu terlalu dayus bagiku. Ak memang takleh terima kalau pakcik2 tua bermulut longkang ni. PANTANG!! At least sy yang perut kecik ni MAMPU shopink sakan. Tak macam bini pakcik tu perut je besar tapi pulang tangan kosong. HUH! Terus adu kat suami dan dy memang geram jugak. Selama ni dy jenis cool je jenis tak kesah kalau setakat orang sound. Tapi da melibatkan anak kesayangan sape boleh tahan kan? Turun nak bayar tu mata ku melilau cari kapel of the year tu tapi its MYDIN MALL!! Jangan harap jumpa lagi. Takpe-takpe..Next time ku nak report polis terus. Hehe. kbai




18 April 2013

♥Kesakitan pada Minggu-23 kehamilan♥

Assalamualaikum...


Minggu ni da minggu ke 23 ku peknen. Mase pegi check up kat KK tu JM da siap bagi kertas Tanda-tanda sakit bersalin yang bermaksud ku da difasa serius. Kena alert dengan segala perubahan yang berlaku dan lebih menjaga kesihatan dan pemakanan. Katanya baby pun da makin membesar dan makin memerlukan zat yang lebih dari ibunya. Ku punye kes HB low tak habis-habis. Sobsssss!!! Katanya lagi kalau ku da ada tanda-tanda tersebut tak kira la bape minggu kandungan pun, ku HARUS bergegas ke klinik dengan sepantas kilat!


Tanda-tanda Sakit Bersalin:
  1. Mengalami kontraksi rahim sekali atau lebih setiap 10 minit.
  2. Keluar air ketuban.
  3. Keluar sedikit darah bercampur lelehan servik.
  4. Sakit pinggang atau belakang.
  5. Sakit memulas seperti sakit period.

So far setakat ni ku memang mengalami sakit pinggang belah kanan tetiba je lepas bangun tido sampai la saat ini. Terasa azabnya bile nak membongkok, nak pakai seluar dan kain sembahyang. Sudahnya pakai towel je lah. Nak kencing dan popoo pun sakit jugak tapi nasib baik la tandas jenis duduk. Nak masak pun kemain kena guna kekuda bagai da sekarang. Takleh buat keje sambil berdiri da. Sedih...Tapi yang peliknya kenapa belah kanan  je?? Hurm..Lagi 1 cepat berpeluh lebih-lebih lagi musim panas dekat Terengganu ni. Even lepas mandi tbe2 peluh keluar melalui bawah miss B tu. Kat ketiak takde pun. Aneh-aneh kan? Kena mandi 40x sehari la jawabnya.


Lepas tu ku pun godek-godek application kat market tu. Sebelom ni da install app babycentre MyPregnancy tu. Tapi jenis tamak haloba kan. Haruslah nak extra info gitu. Apps mcm ni sgt best sbb kita bleh track pregnancy kite setiap hari dan apa yang patut kita lakukan bila terjadi pape. Tak rugi langsung install benda ni better la daripada install games ngarut2. Huhu. (Even ku kaki gamer sejati.) FREE oke.


1) MyPregnancy by babycentre






siap ada kick timer so bleh la record bape kali bby bagi tendangan maut!


2) I'm Expecting










ada scan 4D bagai!

Boleh track perubahan berat badan juga.

3) BabyBump


yang ni bleh letak pic pregnancy kite setiap minggu oke. kelas!






♥Praktis make perfect Katanya!♥

Assalamualaikum...


Tak sabar katanya nak dukung baby sendiri~ Haruslah dukung anak orang lain dulu............. Bakat ada ke takde tak penting. Yg penting nanti diriku yang kentot ni la yang kena dukung baby ku yang entah mcm mane  berat nye time kuar nanti.. Hoho! ^0^











Versi ganas kerana faktor berat yer. lenguhh








.
.
.
.


dan......




.
.



Versi meow dari miss Ika kiterr