18 April 2013

♥Kesakitan pada Minggu-23 kehamilan♥

Assalamualaikum...


Minggu ni da minggu ke 23 ku peknen. Mase pegi check up kat KK tu JM da siap bagi kertas Tanda-tanda sakit bersalin yang bermaksud ku da difasa serius. Kena alert dengan segala perubahan yang berlaku dan lebih menjaga kesihatan dan pemakanan. Katanya baby pun da makin membesar dan makin memerlukan zat yang lebih dari ibunya. Ku punye kes HB low tak habis-habis. Sobsssss!!! Katanya lagi kalau ku da ada tanda-tanda tersebut tak kira la bape minggu kandungan pun, ku HARUS bergegas ke klinik dengan sepantas kilat!


Tanda-tanda Sakit Bersalin:
  1. Mengalami kontraksi rahim sekali atau lebih setiap 10 minit.
  2. Keluar air ketuban.
  3. Keluar sedikit darah bercampur lelehan servik.
  4. Sakit pinggang atau belakang.
  5. Sakit memulas seperti sakit period.

So far setakat ni ku memang mengalami sakit pinggang belah kanan tetiba je lepas bangun tido sampai la saat ini. Terasa azabnya bile nak membongkok, nak pakai seluar dan kain sembahyang. Sudahnya pakai towel je lah. Nak kencing dan popoo pun sakit jugak tapi nasib baik la tandas jenis duduk. Nak masak pun kemain kena guna kekuda bagai da sekarang. Takleh buat keje sambil berdiri da. Sedih...Tapi yang peliknya kenapa belah kanan  je?? Hurm..Lagi 1 cepat berpeluh lebih-lebih lagi musim panas dekat Terengganu ni. Even lepas mandi tbe2 peluh keluar melalui bawah miss B tu. Kat ketiak takde pun. Aneh-aneh kan? Kena mandi 40x sehari la jawabnya.


Lepas tu ku pun godek-godek application kat market tu. Sebelom ni da install app babycentre MyPregnancy tu. Tapi jenis tamak haloba kan. Haruslah nak extra info gitu. Apps mcm ni sgt best sbb kita bleh track pregnancy kite setiap hari dan apa yang patut kita lakukan bila terjadi pape. Tak rugi langsung install benda ni better la daripada install games ngarut2. Huhu. (Even ku kaki gamer sejati.) FREE oke.


1) MyPregnancy by babycentre






siap ada kick timer so bleh la record bape kali bby bagi tendangan maut!


2) I'm Expecting










ada scan 4D bagai!

Boleh track perubahan berat badan juga.

3) BabyBump


yang ni bleh letak pic pregnancy kite setiap minggu oke. kelas!






No comments:

Post a Comment

para-para ibu comel men-komen