29 September 2013

♥[Resepi] Kerang Goreng Sambal♥

Assalamualaikum...



Harini ku nak share resepi kerang goreng sambal ala-ala warung di Pantai Sungai Lurus, Batu Pahat. Tapi iols buat versi iols je lah sebab iols tak tahu pun resepi sebenar kedai tu. Maybe dorang ada letak kacang kot dan banyak lagi benda2 yg iols tak letak. Btw my hubby kata rasanya 99% sama! Haha. Masa ku peknen 4 bulan, ku pegi Batu Pahat umah akak ku yg ketiga. Dy lah yg ajak kami makan kat situ. Tiap kali weols pegi BP, konpem hubby akan mintak dibawakan ke sana. Semata2 nak makan kerang goreng sambal yg takde kat Terengganu ni! So balik Trg iols dipaksa utk masak benda ni walaupun ku tak rela~ Haha. Balik umah iols try google resepi tu cis langsung takde??? Makanya iols share la kalau2 ada yg teringin nak makan.. Hoho. Kalau tak sama jgn salahkan iols tapi salahkan ibu mengandung. Opss


26 September 2013

♥Hadiah Melahirkan Zuriat Part II♥

Assalamualaikum...



Arini nak sambung cerita yg tertunggak hari tu~ Hoho( kalau nak baca tekan sini ). Masa dah habis pantang tu hubby ajak pegi bandar KT Khamis lepas. Iolss bersiap mcm biasa je sbb dah memang tiap2 minggu wajib pegi KT kurang2 nya 3x. Hoho. Pastu hubby tye nak tak gelang? Yelah emas kan murah lagi sekarang ni. Range dlm RM140-RM150 satu gram camtu lah kalau kat sini. Owh "inilah suprise nya~" Tapi ku takde excited mcm Mak2 Jemah lain sbb iols jenis tak minat barangan kemas. Kalau bini lain dah melompat-lompat aku rasa sampai retak lantai umah. kohkoh. Tapi iols jenis steady je bile org offer emas. Walaupepun iols tetap berlakon konon eksaitedddd sesangat dah depan suami. Amik ati katanya~! Lagipun takde la suprise sgt sebab beberapa hari sebelum tu dy dah bunyi2 sal emas ni pun. Makanya daku yg peminat setia cerita Detective Conan ini sudah dapat menjangkakannya~ Muahahahahaha!!!! 


20 September 2013

♥Nyamuk Yang Mengganas♥

Assalamualaikum..


Tajuk tak bleh bla.. haha. Ah tak kire r! Sbb nyamuk memang kejam yg amat terhadap daku and Sophia. Pantang nmpak kami ber2, mesti nak gigit kami yg innocent ini. Pantang "lepa" sikit je mesti ada kesan peninggalan penjajah yg comel wrna merah iteww~ benci2! Weols tau weols darah manis tintin tapi sila la hisap darah org lain yg bukan kulit sensitif tu. Kami ni memang kulit manja. Kena gigit semut atau nyamuk kompen berbintik2, gatal2 dan bengkak2. Huh! Semua terjadi time ku berpantang dirumah in laws.  Rumah tu kat kampung2 dan dikelilingi pokok2 banyak. Nak2 musim buah aritu. Banyak la nyamuk dan semut2 hitam kecik berkeliaran dimana2 je dlm rumah tu. Time ku duk menyalai tu tetibe je rasa gatal2 tgk2 da dinodai tanpa sedar! Baby pun kena banyak jugak. Nak2 time dy tidur dalam buai. Sah2 la tak cover pakai kelambu pun. Tak beli. Leceh r nak kelambu bagai. Huahua. Kadang2 tu bile baby tgh tdor dy tetibe nangis so ku pelik la. Nak kata dy lapor ku da bagi susu sampai kenyang dah. So ku assume dy ada nightmares. Rupenye kemain semut2 hitam tu duduk kat celahan leher anakku yg berlipat bagai tu. (Beliau bambam ye bukan gemoks) Makanya pelbagai ubat dan cara yg ku lakukan. Ayuh kita tgk~ 


16 September 2013

♥Kisah Disebalik Nama Anak♥

Assalamualaikum...

Arini nak cite kisah disebalik nama NUR HANNAH SOPHIA.hehe. Since ramai yg jakun sgt ngn nama yg kononnya bunyi mcm xde maksud tu. Yelah org tua2 dan tak bape nk tua tapi kepohci tu duk mind set bahawasanya hanya nama dari Bahasa Arab je ada maksud elok2. Yang nama ala omputeh, jepun cina india yedeporengge padiyyapipa ni semuaaaa tak elok. Gitewww! Pastu kalau laki mesti nak kena Muhammad didepan. Iols setuju. Sebab iols dah prepare nama lelaki aritu sebab ingatkan yg lahirnya boyboy. Huhu Memang ada Muhammad la kat pangkal nama. Abah ku cakap kena letak Muhammad kat depan sebab nanti kat padang mahsyar org nama Muhammad akan dipanggil dulu untuk dihisab. So takde la beratur lama sangat. Katanya~ betol atau tak tu wallahualam la. Kadang2 abah suke merepek. Huhu. Abah ku jarangggggg sesangat cakap serious.  Main2 je lebey. Haha. 


15 September 2013

♥Hadiah Melahirkan Zuriat Part I♥

Assalamualaikum...

Setiap wanita yg baru melahirkan anak mesti dapat hadiah special dari hubby masing2 kan? Ada org dapat henfon baru. Dapat barang kemas. Dapat kereta la dan mcm2 lagi mengikut keperluan dan kemampuan hubby. Aritu lepas beranak ku tye hubby takde pape hadiah ke sbb ku da lahirkan anak dy dengan susah payah ni. Hehe. Gurau2 je. Ku gtau dy kwn ku dapat Galaxy S4. Jeles amat. Konon la jeles. Pastu hubby takde komen pape. Dy kata Insha Allah je. Aku pun xde nak merajuk pun sbb takde berharap sgt. Yelah dah la banyak da duit hubby habis beli mcm2 utk barang Sophia dan barang aku time pantang. Dah beriban habis kot. Adat la tu ada anak kecik.haha


13 September 2013

♥Breastfeeding Journey♥

Assalamualaikum...



Entry kali ni nak citer sal my breastfeeding journey. Pikir2 mcm "perlu ke nak cite bab ni kat org??" Erm bile pikir2 balik rasa tak salah kot. Dah namanya blog ala mak-mak pun so kalau tak share mcm x sempurna plak blog ni. Kohkoh. Dah la blog ni ku x promote langsung kat kawan2 atau sedara mara. Means dibuat secara underground.  Maluuuuu siottt nak gitau kat org "eh aku ada blog, baca la weh" al maklumlah ku pemalu orgnya. hehe. Eh pe ku merepek ni??!!


Nak dijadikan cerita. Mula2 tu susah sikit perjalanku nak ber-breastfeeding secara exclusive-musiff ni. Puncanya ialah sakit! Kenapa sakit?? Org lain tak sakit pun bagi susu dada? Actually ku ada problem dgn nipple. Nipple ku merekah dan ada benda hitam2 tu yg buatkan nipple tersumbat lalu menyukarkan proses penyusuanku. Masa peknen dulu memang dah tumbuh2 pun benda hitam tu dan ku dah byk kali buang. Pastu JM selalu pesan time mandi urutkan nipple kita supaya nanti dy akan terbentuk cantik nice2 je. Tapi ku degil kot. Tak penah buat pun so nipple ku pun tak timbul mcm nipple botol susu tu. Huh! Blame myself for that. Oleh yg demikian baby Sophia selalu kelaparan sebab tak puas hisap susu. Plak tu dy kalau neneng mesti rakus gile! Sakittt wooo. Dah r nipple tenggelam dan tersumbat pastu melecet sampai darah2. Ku sangattt stress sampai tahap menangis ada satu malam tu. Mase tu Sophia jaundice mestilah nk kena byk kali bagi susu kan? Ku ngadu kat hubby macam mana nak buat ni? Nak kena bagi susu formula ke sebab baby tak kenyang. Ku siap tye akak aku tu susu apa yg dy bg kat anak dy. Dy kata susu brand Snow okay tapi dy tak sarankan ku bagi sebab baby tgh jaundice. Ak memang da plan nak beli susu Snow tu dah time keluar ke klinik pada hari ke-5 tu. Imagine la tgh pantang tak baik stress2. Nanti meroyan dan susu taknak keluar. Lagi menyukarkan keadaan. Tambah stress lagi bile susu dah bengkak. Memang sakit wooo miss B bile bengkak susu. Ada org tu sampai demam dan ada yg admit ward. Ku setakat ni belom penah demam lagi. Alhamdulillah.

12 September 2013

♥Check up Baby Sophia dan Mama 1 Bulan♥

Assalamualaikum...







9/9/13 weolls pegi Klinik Kesihatan Wakaf Tapai utk buat check up sebulan baby dan ibu. Tapi dah terlajak 2 hari da.. Dalam pukul 8 pagi ku da sibuk kemas bag Sophia dan segala barang baby yang taknak guna lagi. Dalam weekend ni ku plan nak sambung pantang kat umah sendiri je. Serba salah plak nak menyusahkan MIL lama2. Hee. Pastu bekfes makan roti canai cicah kari sikit dan gula beserta milo kosong suam kat kedai. Oh haruslah belajar makan gilir2 ngn hubby. Disebabkan baby sophia makin bambam maka haruslah abah dy yang dukungkan. Kohkoh. Mama kan saiz s maka kudrat pun tidak seperti opah dalam citer kampung boy.


07 September 2013

♥Cara Paling Senang dan Berkesan Untuk Menurunkan Jaundice/Kuning Bayi♥

Assalamualaikum...


Today iolss nak citer sal jaundice Sophia. Dulu bile kakak2 cakap sal jaundice anak memasing ku buat bodo je. Tak masuk otak pun. Yg ku tahu sal jaundice ialah baby kulit dy jadi kuning dan kena pegi klinik amik darah kat kaki. Dats all!! Pastu bile dah jadi mak mak ni barulah tahu pasal jaundice dengan mendalam. Google bagai kauuu. Sayangnye haku kat anak dara tersayang ni ha.Yelah kalau tahap kuning tinggi sangat baby tu kena admit wad, pakai pampers je, tutup mata dgn musk dan diletakkan dibawah lampu tu. Kakakku gitau kalau yg kes teruk sangat, baby tu sampai kena tukar darah jenis lain! Takotttt


05 September 2013

♥[iklan] Rangkaian Produk Maixara 2013♥

Assalamualaikum...


Penah dengar pasal produk Maixara yang tengah HOT meletops tu tak??? Ala yang Diana Rafar duta dy tuh.. Taraf MakJemah pun pakai tau takkan Mama Vogue Divalicious tak tahu kot?


My kaklong dah jadi stokis sah area Kuala Berang sekarang ni so beliau suruh iolss promote la sikit. Ceh! Haha. Korang jangan risau sebab produk ni terbukti berkesan dan selamat! Nanti iolss tunjuk testimony dari family kami sendiri okay. Yang paling penting skali kakak ku itu keje dalam bidang kesihatan so far takde masalah tang tu okay!  :)



♥Pengalaman Bersalin Pada Malam Raya!♥

Assalamualaikum...


Ari ni da hampir sebulan ku bersalin tapi baru sempat nk taip sikit-sikit sal pengalaman bersalin yg sungguhhhhhh "bersejarah" iteww. hewhew. Sangat bizi hoke disamping takder lappy mahupun pc mahupun tidok la sior nk g cybercafe tgh2 pantang ni! Ku berpantang di umoh inlaws makanya xde la pc bagaiii. Mujur lah  ada internet kt hp ku ini kalau tak da lame ku mati kebosanan! kohkoh! 

Disini segalanya bermula.......(nada misteri pliss)


Pada 27 Ramadhan, hatiku dan jiwaku sudah give up kerna bby ku berrrdegil taknak kuar lagi. Puas sudah kami memujuk supaya kuarlah sebelum raya. Tapi.... hampa dan tiada respons dari beliau. Makanya ku terus bergegas shopink baju dan kasut raya aritu jugak! Da set dalam otak ku akan beraya bersungguh-sungguh dah alang-alang baby taknak kuar lagi kn?? Tapi balik umah tu ku still rendam akar sanggul fatimah dan buat selusuh. Ku tgk akar tu da kembang sekembang kembangnya! Org kata dah nk bersalin la tu... Tapi ku buat biasa je dek kerna kecewa. huhu. Ku sempat minum time nak tidur tu segelas. Zzzzzzz



Gambar mengandung terakhir mse nak pegi check up. Please buat2 tak nampak segala debu di cermin gara2 jiran sebelah renovate rumah!