24 June 2013

♥Boy or Girl???♥


Assalamualaikum...



Wah3~ Hari ni ter-rajin plak meng-update belogg sampai 3 entry terus. hehe. Rajin MakJemahh malam ni~ Gara-gara kecewa sebab Che Ta tak masuk final MasterChef Musim 2. Harussslah mengubati hati yang duka nestapa dengan berbelog. Puas da tgk blog lain takde update so beta la yang kena update. Chewah~ Tetibe rasa nak jadi detective malam ni. Yakni buat penaakulan mengenai jantina anak sendiri~ hehe. Ayuh sama-sama menentukan jantina bayiku ini! ayuh!! Dun be shy-shy meoww. Callo betey!


♥Berpuasa Ketika Mengandung Cara Saya♥

Assalamualaikum...





Syukur Alhamdulillah hari ni 24|06|2013 bersamaan nisfu Syaaban ku berjaya menQadar puasa yang tahun lepas tu. Total semua skali ialah 9 hari dan ku beraya sakan lah hari ni~ Hoho, Orang lain dah berzaman lagi da ganti puasa tapi ku lagi 15 hari nak puasa baru merdeka~ Hua-hua. Citernya ku kan kawen time raya ke 3 taun lepas. Lepastu offkoss la bizi dengan kehidupan baru sebagai suami isteri~(ayat tersirat.Hoho). Time tu ku berniat nak sangat peknen cepat-cepat dan takde fikir langsung natijahnya. Yang penting kasi lekat dulu. Hohohohohoho. Natijah pun ada hoke. 


♥Perut Kecil VS Perut Besar♥

Assalamualaikum....


Setiap ibu yang hamil memang mempunyai saiz perut yang berbeza. Ada yang besar ada yang kecil ada yang normal. Ku plak tergolong dalam golongan ibu bersaiz perut kecil. Means that bile orang tengok perutku semua akan kata "EH keciknya perut!!, EH tak nampak macam mengandung pun, EH tak macam 8 bulan pun!!(time tu ku da 8 bulan) dan macam-macam versi dialog MakJemah lagi~ Redho jelah kan. Dah memang before this tinggi ku 150cm berat lak 43Kg. Takkan la perut ku tibe2 besar kan? Tak sesuai la plak. Nanti org nampak penguin yg jalan kedek-kedek. Huhu

Ku pun xtau punca ni kecik. Orang dulu cakap jangan minum ais time peknen. Takot baby besar. The prob here is ku setiap ari kot minum air berAIS. Tak penah nak miss. Makan kat luar wajib la mintak MILO AIS. Kalau masak sendiri pun ku just minum air minuman dalam peti ais. Still AIS kan? Tapi xde efek pun kat saiz baby ni. 

23 June 2013

♥Petua Melayu Lama Untuk Memudahkan Bersalin♥

Assalamualaikum....



Petua ni ku terjumpa dalam fb PICCM. So better la share cepat-cepat disebabkan fb tu pun da menjadi tempat orang berniaga. Benda yang berkaitan tips berkaitan pregnancy dah kurang sangat2! 10% je. Bila refresh je fb sah-sah la tips berguna dah hilang bertaburan berganti dengan iklan2 yg beribu kali ulang tayang tu. Cet!!


22 June 2013

♥33 Weeks Check Up♥


Assalamualaikum...


Last week yakni pada 18/6/13 ku pegi KKIA utk second RME (appointment dgn doc). Siyesly dalam banyak-banyak routine check up ku rasa paling stress kali ni. Sebabnya ku pegi kul 9.30am dan tamat pukul 11 lebih. Padahal patient xde la ramai sgt pun. Stress gara-gara orang makmal yang buat kerja mcm siput sedut. Bayangkan nak test air kencing yang normally take only 5 minit paling lame tapi boleh plak jadi lebih 30minit!! Biasanya akak tu sgt2 cekap. Letak sampel pastu duduk dalam seminit dua terus settle. Rupanya haritu akak tu takde dan ada pakcik tua ganti. Ya Allah sgt mencabar keimanan. Orang sekeliling boleh nampak muncungku yang boleh buat ampaian tuh! Nasib baik nak jumpa doktor sekejap je. Huh!! Klinik gomen la katakan.......

Pastu jumpe doktor Noor Aima yang sgt2 lemah lembut itu lalu mencairkan hatiku yang kepanasan ibarat dapur MasterChef Musim ke2~ (Trademarknya). Dy mula-mula check ku punya tekanan darah, pernafasan dan tanya-tanya sal baby. Ku cakap so far takde masalah dan baby pun aktif tendang. Dy pun scan. Ingat nak scan gender ke ape. Rupanya dy dapat detect something wrong somewhere(ayat cikgu dulu2) dekat uri ku. Watdefish???? Last month scan kat Intan okay je takder problem pun. Elok je uri duk atas. Ku da verangan nak deliver normal dan bersungguh-sungguh study sal tu.


16 June 2013

♥Tips Mudah Bersalin♥

Assalamualaikum...


Sekarang ku da 8 bulan mengandung. Setiap hari ku asyik risau dan macam-macam benda yang bermain difikiran sampai takleh tidur. Tiap kali baca testimoni orang lain bersalin offkoss la menitik air mata. Kes terharu kononnya. Tapi lepas tu terus pucat muka sebab takot bile sampai turn aku nanti! Takot2!! Semua pengalaman ibu-ibu yang deliver anak sulung memang tidak ada satu pun yang kata senang. Semuanya sakit, amik masa berjam-jam, gunting, jahit dan macam-macam lagi. Pendek kata semuanya lebih kurang sama je. Dah la baby lam perut ni sangat-sangat aktif sekarang. Dah perut ibu lak kecik kan mesti dy rasa sempit kat dalam tu. So memang terasa sangat kaki dan siku dy kalau dy gerak-gerak. Sakit la jugak. Kadang-kadang terkejut pun ada bile tibe-tibe dy kick kuat-kuat! Sakit noks~ Takpelah ibu maafkan. Janji ibu tahu awak sihat dan aktif. Hehe. Tapi bile daddy dy pegang suruh kick takde plak dy nak kick. Berlakon sopan la tuh. 


12 June 2013

♥Kenduri Solat Hajat 7 Bulan♥

Assalamualaikum...


Last week 6|Jun|2013 berlangsungnya kenduri solat hajat kat umah mertua ku. Ayat macam grand je bunyik padahal buat kecik-kecik je. Huhu. Kat negeri lain tau tahu macam mana cara dorang buat. Ada yang buat ala-ala omputeh retiss gitu. Baby shower bagai.. Hehe. Tapi kalau kat Terengganu ni kitorang just buat kekampungan je~ Buat solat hajat mohon permudahkan proses beranak nanti, ada kenduri makan sikit-sikit, panggil orang surau dan jiran-jiran datang, takder hadiah pun dan penuh islamic gitu~ Yang best nya ramai orang kampung dan sedara mara datang gotong royong masak. Menu haritu agak special yakni Nasi Bukhori. Kat Terengganu biasanya kenduri solat hajat dibuat dirumah family suami. My MIL sponsor hampir kesemua kos-kos yang terlibat, my mom lak sponsor 10 ekor ayam. My MIL jemput dalam 100 orang jugak la so agak meriah la jugak malam tu. Hehe. 


10 June 2013

♥Sembelit Ketika Mengandung♥


Assalamualaikum...


Tajuk walaupun kedengaran busuk tapi sebenarnya benda ni sangat-sangat common bagi wanita hamil. Kebanyakan wanita hamil memang mengalaminya. Ku takde la sembelit sangat. Kadar ku sembelit sepanjang 8 bulan ni ibarat 1/30 kot. Hehe. Sebab sangat-sangat jarang berlaku. Mungkin sbb ku amalkan cara pemakanan yang betol kot. Hehe. Nanti ku share camne. No need supplemet s****** bagai pun. Sebab ku tak berapa nak yakin sangat dengan produk tu. Bukan ape. Iklan megah kemain tapi resultnya takde la memberangsangkan sangat. Knp ku ckp mcm tu?? Sebabnya my fren beria la consume yang untuk tambah kalsium tu tapi tetibe dy buat status FB "Sakit pinggang, tulang belakang..kurang kalsium" See?????!! Nampak sangat la tak menjadi produk tu. Maaf bukan nak kondem tapi i'm telling the truth. So, ku pilih untuk makan secara sihat sahaja. 


 Menurut sumber dari BabyCentrni:

Sembelit ialah masalah biasa semasa hamil. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Ini diakibatkan oleh tekanan oleh uterus anda yang semakin membesar ke atas rektum, serta hormon-hormon kehamilan yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman anda. Sesetengah pil zat besi juga boleh membuatkan sembelit menjadi lebih teruk.

Apa yang perlu anda lakukan??

Pertama sekali, perhatikan bila dan bagaimana anda pergi ke tandas. Biasakan diri pergi ke tandas pada kali pertama anda rasa mahu membuang air besar. Waktu awal pagi atau kira-kira satu jam selepas waktu makan adalah masa-masa yang sesuai untuk anda cuba ke tandas. Cuba ambil masa lebih sedikit untuk bersendirian, walaupun ini agak sukar jika anda mempunyai anak-anak lain untuk dijaga.

Kaedah-kaedah lain juga boleh membantu:

  • Awasi diet anda. Pastikan anda minum air secukupnya dan lakukan senaman.
  • Makan makanan berserat tinggi seperti bijirin bijian penuh, roti bijian penuh dan buah-buahan serta sayur-sayuran segar setiap hari. Jika anda tidak biasa makan makanan berserat tinggi, masukkannya ke dalam diet anda secara beransur-ansur untuk mengelakkan anda mengalami kembung dan angin.
  • Minum banyak air atau jus buah-buahan, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Jus prun juga boleh membantu.
  • Bersenam! Berjalan, berenang, menunggang basikal senaman dan yoga kesemuanya boleh membantu mengurangkan sembelit, dan membuatkan anda berasa lebih cergas dan sihat.

Jika anda mengambil suplemen pranatal yang mengandungi zat besi, tanyalah doktor jika ada pilihan lain.

Jangan ambil ubat-ubatan berbentuk julap yang boleh didapati di pasaran tanpa mendapat nasihat daripada doktor anda terlebih dahulu. Jika perubahan pada diet dan gaya hidup tidak membantu, mungkin doktor anda boleh memberi ubat yang selamat diambil semasa hamil.


 Menurut sumber dari DrZubaidi pula:

p/s: Terpaksa printscreen sbb takbleh kopipes!! Makanya bukan beta yang typo. Hehe




Menurut cara beta pula:


  • Makan buah banyak-banyak! contohnya: limau, tembikai, salak, atau mana-mana yang anda boleh telan. Sebabnya tak semua suke buah manis-manis. Ada yang suka buah masam-masam.
  • Minum air masak banyak-banyak! Aku prefer air minuman lucky day pastu taruk dalam peti ais. Enak diminum esp ketika cuaca panas sekarang ni. Setakat ni dah minum bergelen-gelen dah.
  • Takyah amik supplement bagai. Kalau nak jugak please refer dgn doktor dulu. Sebabnya setiap wanita hamil tak sama kekdahnya.
  • Minum jugak cereal tapi tak kerap. Ku makan yang Nesvita Honey tu. Sedap. Plus elok untuk kurangkan pedih hulu hati. Tak lena tidur weh kalau pedih-hulu-hati menyerang!
  • Time makan kat luar order air bersusu seperti milo ais/ tea ais/ horlick ais. Eh? kenapa kena ada ais??? Sebab tekakku memang nak ais je manjang. Tapi baby kecik jugak ni. Sedih. Pastu konpem terus nak terberry hoke. Believe me. Pun elok untuk pedih-hulu-hati tau. 
  • Tak de la makan sayur sangat. Sebab takleh nak masuk tekak. Alhamdulillah tak sembelit pun.

Dengan amalanku yang kononnya sihat ini, makanya ku takde la sembelit~ Syukur. Azab tau kalau sembelit. Dulu-dulu time awal-awal peknen dekat 30minit jugak dalam toilet tu. Sampai suami sound2 cari bini dy hilang. But skrg, lepas makan je terus membuang. Muahahahahahaha~ K bai!