16 January 2014

♥Breastfeeding Journey Part II♥

Assalamualaikum...



Sedar tak sedar mmg berbulan-bulan ku tak hapdet. Gara2 fobia kekdahnya hohohoiii! Tbe2 lps bace komen2 dr kwn2 seperjuangan ku rase ada semangat balik nak blogging. Tengs all. Chewah. So diawal tahun 2014 ni nak sharing mering topik breastfeeding part 2. Sbb yg bf story yg skrg da lain da. Wowowowo. Refer sini kalau nak baca.sini sini sini!


Masa habis pantang tu ku terus balik umah sendiri. Tak nyempat2 katanya. Hanya kite2 yg berpantang je rase hazab dan seksaan emosi sebab kena kurung dalam umah lalu menimbulkan perasaan ingin merdeka yg meluap2 serta impian ingin pegi babymoon tak nyempat2~ panjang kan ayat sbb nak meng-expresikan emosi terpendam itu. Kohkoh. Haritu plan nk g cameroon bagai tapi bile dah lame habis pantang tak pergi2 pun. Angin je lebey. Hehe. Tp tapiiiii ku still pegi vacation tapi pegi Langkawi aja. Nanti ku cte ye sygss.


Masa baby 2 bulan kot mase tu da rase perasaan malas nk pump susu letak dalam botol. Sebab lagi senang bagi direct. Takyah fikir susu basi ke susu tak cukup ke ape sebab ku bukannya keje pun plus mmg plan taknak keje. Kui2. Siyesly lagi suke jaga bby sendiri dan buat bisness kck2 je diumah ini. So bile dah lama tak ajar botol maka time Sophia da 5 bulan tetibe i gediks amat nak ajar balik. Mengamuk sakan la budak tu. Ku da perah kemain tapi still reject. Ku beli susu kambing Karihome yg ku import dr Johor pun dy rejek! Jauh tu import sbb kat Terengganu ni nak cari utk 0-6m memang takde. Berlaku pembaziran disituuuu. Oh ya harga susu tu Rm46 utk 400gm. Untuk 6m above boleh didapati di Mydin dan Giant. Back to topik... botol TT yg jelita rupawan pinkishh itu baby taknak dah walhal masa dalam 40 kemain beliau berjimba2 sakan sampaikan confuse antara nipple ku and nipple TT tu. So ku sbg mama yg concern(hehe) terus berusaha meng-usyar botol yg terbaik di blog/forum/fb dan hasil siasatan mama mendapati ramai mengesyorkan Pigeon PP, NUK, Mam dan mimijumi.


Pada malam siasatan itu ku memang tak lena tidur disebabkan semangat berkobar2 untuk membeli botol idaman. Esokkannya ku ajak hubby pegi Xiri Kiddie House ,K.trg. 30 min ku round2 dalam tu. Puas belek2 dan teliti last2 ku pilih Pigeon PP yg Rm42 tu je. Balik umah tu ku start training ala Diktator gitu. Sophia nak susu ku tak bagi nenen lgi. Hehe. Ku paksa jugak botol tu. Siap selawat bagai dah last2 dy hisap jugak. Namun kegembiraanku hanya seketika sobs. Sebab itu lah kali pertama dan akhir beliau terima botol tu. Chet! Sampai hari ni baby nak direct jugak. Adohai! Tapi takpe. Boleh la buat alasan taknak keje. Kuiiiiikuiiiikui.


K. Bai
p/s: Nanti ku update kenapa mengapa dan why nak bagi susu kambing walhal boleh full bf. nanti yer nanti~ Hehe






5 month= 6.2kg
















ni time 4 bulan. bambam da kan? Berat baru 5.8kg



 motif nak tunjuk lengan anak nak sama besar dgn mama. hehe






7 comments:

  1. Comelnye sophia.hmm saya br je lepas bersalin.Bby nak direct feeding. Nk kne pump dlm bottle jgak. hmmm sedihnyee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thniah... Sy pun trsilap ajar botol awal sgt dulu smpai dy confuse dah hehe. Takpe2 6t ajr direct lme2 nk jgk..

      Delete
  2. baby awak comlenya.. mata bulat.. bgsnya jdik suri rumah.. best kan.

    rujukvitaminku.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah mmg seronok jd srt.. smbil biz on9. Hehe. Sis pun sama kan?

      Delete
  3. Bestnyee dok umah xkeje... Direct feed je yang... Xyah susah2 nak pam... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kannn. Tp.itu lah. Bonding mama-pia terlalu kuat. Xnk ngn org lain haha

      Delete
  4. assalam.salam kenal..
    alolo.comelnya dia senyum ;)

    ReplyDelete

para-para ibu comel men-komen