08 December 2012

♥Upt test♥

♥Salam

Sy nk cte sikit pasal UPT tests yg sy da buat. Sepanjang beberapa bulan dalam dilema permainan perasaan ni sy da buat UPT test sebanyak 7 kali. Means 7 batang UPT da guna hoke. Semua tu sbb naluri keibuan membuak2. Sy mmg idam nak ada bby sendiri tambah2 plak jeles tgk kecomelan anak sedare yang debabb tu. Kawan2 yg nikah bulan sama dah positif semua. Lg la mental kan? 

So bermula hari Miss period tu iaitu 12/11/12 ku da test bagai. Negatif. Ngeh2. Selang 3 hari test lagi. Still Negatif. Time tu perasaan je lebih kot. Rase mual, pening, sembelit dan sakit pinggang bagai da. Rupenya tu just perubahan hormon. Wanita2 yg nak sgt anak akan alami la sindrom tu. Then 18/11/12 buat lg. Still -ve jugak. Dalam seminggu lepas tu repeat lagi sampai habis lg 2 batang. Time tu pakai yang brand DIP n Tell dan Sure and Quick. Pakai yang murah-murah je. 

Lepas tu pada 26/11/12 means 2 weeks lewat sy try lg gune Guardian punye. Buat time subuh la. Tapi result negatif jugak ada 1 line je. Sedih gile dan keciwa. Lepas Solat tu doa banyak2 kat Allah. Siap gtau "Ya Allah, kalau betol la ku tak peknen biarlah resultnya -ve tapi kalau aku peknen tolong la tunjukkan keputusan yang sebetolnya. Then ku tdo balik. Ngeh2. Kul 10 ku pegi mandi. Pastu nak la buang UPT tu. Bile tgk balik rupanya ada 2 line!! Tapi sangat kabur. Smpai kan terkeluar biji mata sbb nak make sure kan. Ya Allah! Berkat doa ngn Tuhan. Dia bagi jugak nampakkan line yg blur tu. Tak nak bagi Makhluknya kecewa. Syukur Ya Allah. Malam tu terus pg Guardian beli yang ala Fasha Sandha punye. Digital gituuu.. Subuh esok buat lagi UPT dan Doa lg. Alhamdulillah. Sah peknen!!!! Yea! I am heppi mama. ♥Fullstop!







35 comments:

  1. betul ke prgnant kalu test sgt kabur?sy pun mcm ni..tp belum delay period lg.sj jer buat upt sebb kepala pening,rasa nk pitam,muntah..bila test kuar 2line.tp 1 line tersgt kabur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape yg x betul lg sis? Huhu. Sy da pregnant nk masuk 6 bulan da.

      Delete
    2. takut negatif jer...blum delay period lg cek..mggu dpn baru due..tp mmg ada 2 line..1 line mcm u punya..sgt kabur..harap2 ada rezeki prgnnt mcm awak..amin

      Delete
    3. Insyaallah sis banyak2 doa k?? nanti repeat test lg tp make sure mohon petunjuk dr Allah tau. sy ari tu line mmg kabur sgt2 smpai kena tayang kat matahari bru nmpk. hehe

      Delete
    4. thanks ye izni...sy doa byk2 semoga betul apa yang ALLAH dh tunjuk tu.bagi nampak 2 line kt upt test sy..dh 8 bulan ni menanti saat ni..

      Delete
    5. Amin~ nanti ada good news share2 tau. bleh bg panduan kat ibu2 lain jgk. Hehe

      Delete
    6. ok..kalu ada good news mggu depan sy akan share..

      Delete
  2. Assalamualaikum.... awak,sy pun mengalami nasib yg sama.... delay 2 week, tp wt result UPT -ve... dh 2 kali wt UPT.... perasaan konfius... sy xnak terlalu berharap dan serahkan pd Allah... tp perasaan sy kosong sbb masih teringatkan result pg td... sy konfius ptt g jmpa doc atau x... dan sy tkut dikecewakan sekali lagi... pd pandangan awak,sy ptt tunggu lagi atau jumpa doc terus ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm sis. Sy faham sgt2 perasaan tu mcm mana. Tuhan je tau kan? Sy cadangkan sis repeat lg setiap mgu skali. Pakai yang murah2 dulu takpe. Yg penting buat tu time subuh betul2 air kencing first tau. Doa mintak petunjuk pastu kalau -ve jgn buang dulu. Tgu tgh ari kot2 nmpk line lagi satu. Sbb line tu depend pd hormon kite kan? Setiap wanita tak sama..

      Delete
    2. Insyaallah.... saya ada ckp ngan hubby n mintak pndgn dia... dia kata tunggu sehingga hujung bulan nie... kalau still masih negatif baru jumpa doc... saya pulak igt nak tunggu lagi seminggu pastu cek UPT... tapi dlm masa yg sama saya nak berjaga2 jugak... walaupun x pasti lagi... xpelaa... saya redha... kalau keputusan doc ujung bulan nie negatif sy redha... munkin belum rezeki sy... awak rasa sy ok x sy start ambil asic folic? mana nak cari?

      Delete
    3. Mmg elok sebenarnya consume folic acid dari awal. Byk sgt benefit dy. Sy mkn iberet folic acid. Bleh beli dkt guardian dlm rm35 something.

      Delete
  3. saya lewat period 7 hari.. then buat test UPT.. pakai branded punya la... Clear blue lah sgt... test time tu pagi 530am.. pastu result.. PREGNANT 1-2 week... lps 3 hari.. ada kua darah.. setitik dua titik.. perut sakit ... tuhan je tahu la... then trs wat checkup kt klinik.. test UPT semula.. result da tukar jadi negatif... pastu daah still ada tp time pagi jek.... sy ikhtiar cara kampong. dua bidan dan jumpa,, bidan cakap sy da peknen 2 bulan.. wallahualam.. then sy g beli lagi UPT cop ayam Guardian brand.. negatif... perut skang selepas jmp second bidan.. dah sihat.. tp xthu la sy ni peknen atau tidak.. mmg nak sangat2 baby... Ya Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin. Mudah mudahan sis peknen tauuuuu. Insha Allah ada rezeki tu

      Delete
  4. Saya pon dh lewat seminggy..pg td cek tp -ve...kalo +ve ni anak ke3 dh...nk sgt baby sbb ank2 dh besar...πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah meramaikan umat nabi... hehe. Mmg rasa nk baby baru lak bile smua anak2 da besar kan? Hehehe mudah2 an ada rezeki dorg dpt adik

      Delete
  5. Saya pon dh lewat seminggy..pg td cek tp -ve...kalo +ve ni anak ke3 dh...nk sgt baby sbb ank2 dh besar...πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  6. saya sepatutnya period 4.3.2014.tp smpi ari ni sy x period lg.sabtu lps 22.3 sy buat upt tp negatif.skrg takut plak nk test takut negatif lg.ade sape2 blh bg pendapat?time ksh :)

    ReplyDelete
  7. Sy dh 7hari lewat tp check mmg -ve je ..nk tunggu nxt week br test lg...masuk ni dh kali ke2 tp yg pertama gugur waktu 3bln..

    ReplyDelete
  8. salam..hai..:) sy anis..sy bulan lpas 21 jun bru je MC chemical pregnncy..kitaran sy ttp 30 -31 hari..kire2 period da lewat 12 hari n sy try wat clearblue digital pregnant 1-2..klu da delay 12 hari n clearblue tulis pregnant..adakah sy betul2 pregnant? huhuhu

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. as salam.. Sy nk tnye laa.. sy peknen or x.. sbb nyer 23/8 ari tu sy g klinik tok check mslh period sy.. tp doc ckp takut nk bg ubt sbb risau sy peknen.. so dic suggest sy wat upt.. then result nyer +ve..line ke2 tu kabur tp still leh nmpk.. scan pn nmpk tp kecik sgt2..tp ari nie sy saja buat upt skli lg n result nyer -ve plak.. mcm mne tu yeee.. confius dh nie...

    ReplyDelete
  11. Saya plak mmg period x teratur....tp since awal thn hari tu saya nekad nk pegi further check up...So sy pun pegi klinik nk minta refer letter as advise by kwn...tp doc x bg dia ckp klinik dia pun ada wat jgak prog tuk hamil....so dia bg sy vitamin dgn ubat subur utk mkn hari ke5..uppss lupa nk bgtaw masa tu mmg lewat jgak dah period...tp baru je 1 sehari mkn vit tu sy pun period..pd mulanya xnk pun mkn vitamin tu, tp atas nasihat lwn yg jumpa doc yg sama..sy pun mkn...next monthnya period dtg on time..saya hepi, walaupun x preggy tp means period turn to normal...tappiiii...bln ni lewat lg...sepatutnya miss P dtg 10/6 hari tu, tp sampai skrg x kunjung2 tiba lg...dah 18 hari lewat...ni dah 3x saya test upt...1st 18/6 lewat 8 hari, result -ve (pakai yg murah celup2 je), 2nd pakai yg cassette masa 24/6 which 14 hari lewat...pun still -ve..tp sblum pegi keja pv tu sy letak upt tu atas rak xtaw camne die tersenget..balik keja tgk balik nape cam ada benda kt T line..tnya hubby...tilik punya tilik..die ckp mungkin yg lebihan mengalir turun x sbb tersengetkan...ok xpuas hati, buat lg upt hari yg sama tp kali ni pukul 6.30pm...so confirm -ve (pakai yg celup2 balik)...jadi skrg asyik duk search je pasal pregnancy ni, baca blog...especially search "pengalaman mengadung tp upt negative" huhu...hari ni dah 18 hari lewat...saya tnya hubby, katanya tunggula hujung bln ni or 2 minggu lagi check klu still x period lg...(saya berharap jgnla period klu betul pregnant), dan..dan....sy punya sedih tgk result, pun doa jgak.."Ya Allah klu betul aku ni pregnant Kau tunjukkanlah tanda2, namun klu betul pun Aku x pregnant, tunjukkanla jua tanda2nya..
    lepas dah baca ramai kisah org, saya skrg xtawla samada nk pegi jumpa doc ke x nk confirmkan...sbb badan sy biasa je xde rasa kelainan pun especially dkt perut....saya x taw mcm mana rasa perut sbb x pernah rasa lgkan....apa nasihat kwn2 semua....

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum, saya pun tgah alamai yg mcm kamu rasa, saya dah 2thun nikah blm d kurniakn cahaya mata, saya da lambat 13hari saya test upt 3kali, prtma sya test ptg hari sabtu 26/12 guna yg celup je, test upt ntah la saya nampk 2line tapi samar kabur snggt, esoknya sya test lg -ve pulak, pagi td sya test lg kencing prtma awal pagi 2line tapi agak pink2 terang sikit dr hari prtma test, 2bulan lalu mcm tu jugak test2 pnya test x puas hati g klinik, test upt and ultrasound still x da pun kantung yaallah sanggt kcwa saat itu, saya harap x ulang lagi saya nak snggt ada baby semoga kali ne d permudahkn semoga baby tahun baru snggt exited

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, saya pun tgah alamai yg mcm kamu rasa, saya dah 2thun nikah blm d kurniakn cahaya mata, saya da lambat 13hari saya test upt 3kali, prtma sya test ptg hari sabtu 26/12 guna yg celup je, test upt ntah la saya nampk 2line tapi samar kabur snggt, esoknya sya test lg -ve pulak, pagi td sya test lg kencing prtma awal pagi 2line tapi agak pink2 terang sikit dr hari prtma test, 2bulan lalu mcm tu jugak test2 pnya test x puas hati g klinik, test upt and ultrasound still x da pun kantung yaallah sanggt kcwa saat itu, saya harap x ulang lagi saya nak snggt ada baby semoga kali ne d permudahkn semoga baby tahun baru snggt exited

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum , saya cuba cuba google mencari pengalaman yg tak pernah saya alami nak cakap pon xtahu macam mana 5 tahun usia perkahwinan dah ....sampai nak malas dah beli upt dah .....period saya jenis tak teratur ikutkan dah 5 bulan xdatang period ....tetiba sembang dengan kakak kat opis ni saya cakap badan sakit sakit lemah lemah je nak buat ape pon tak larat ....then dia cakap pi la check ...saya kata tunggu la ... masa pon berlalu dekat seminggu lebih time luch hour keluar makan sebelah kedai makan ade seven e ...kakak opis cakap pergi la beli upt tu...dengan rase longlai pon perga saya membeli nya tgok dalam kotak harga dekat sepuluh ringgit adoi xpernah beli upt semahal ini .....yang murah pon ade kat rumah tu xpe la saya pon beli ...balik tak test pon dok la benda alah tun dlm handbeg lepas 2 hari terkena pulak ari sabtu tgah lepak dengan encik suami di rumah sembang sembang hubby tertido ...dlam kepala tak tau buat ape ...teringat upt dlm handbeg jam 6 petang saya check nampak samar samar xpernah dlam 5 tahun upt saya berkeadaan begitu saya positif send kat kakak opis saya then dia kata nampak tak tu samar samar la....saya kata tak la then dia cakap bawa opis hari isnin......isnin dia ajak saya pergi klinik check negetif di klinik cek upt n scan negetif....saya cakap dengan doc no problem sebab saya pon xconfident saya just nak share ngan doc upt ...doc cakap okei saya tunjuk doc cakap clear nyer positif ni....xper 2 minggu lagi datang .after 2 week saya xdtg pon sebab sya cek hari hari pakai yg murah nyer samar samar je sampai last week cek pakai clear blue not pregnant .....i still menunggu if xde xpe i tetap positif dengan ketentuan TUHAN i still wait sebab my fren dah 2 bulan check kat hospital biasa xde doc cakap kencing kotor dia cek samar samar dia pi klinik swasta pon sama scan xnampak ape cek upt samar samar..then cek ikut bawah pakai alat ape tah nampak kantung baru kompem dia pregnant....

    ReplyDelete
  15. Salam, i pon tgh confuse nih. 4 hari lpa check upt samar2 pakai clear blue tulis pregnant 1-2 weeks. Then td check pakai upt biasa jd mcm negative. Xpuas hati try pakai clear blue naik 1-2 weeks. So i mcm confuse preggy ke tak. Kalo g klinik mesti doktor suh dtg balik dlm 2 minggu kan. So far mmg x period g. Dh lewat 5 hari

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum..

    Sy pn just nk share pengalaman sy.
    Sy dah nk msuk 5 bln kawin.bulan lpas, Lpas period seminggu hati tergerak nk buat upt test.bila test alhamdulillah double line yg sgt kabur.sy repeat test lg, n nmpk terang sedikit dri yg 1st tu.lpas 5 hari upt positif, sy bleeding.g jumpa dr, dr suh test upt n weakly +ve.tp dr scan x nmpk apa2.18.2 appointment ngn dr n bt test upt lg.still weakly +ve.sbb sy msh bleeding lg, dr suh refer hospital.bila kt hospital, dr scan x nmpk apa2.upt pn dh bertukar jd -ve.pelik juga sbb test pg td msih +ve. Adakah sy dah kguguran??sy bleeding sebulan lebih.dr suh test upt blik kt rmh, tp x buat pn.en suami kata tggula dulu.kalo ada rezeki insyaAllah ada bhgian utk kita kn.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum sis... nak tanya...

    Masa tunggu 2 minggu tu, sis ada tanda2 cam peknen tak? Sya sepatutnya period 19hb, tp 10hb malam sya keluar cecair coklat tp sya tak tau sama ada itu brown spotting atau period... besok paginya coklat tu dah takde, tp mlm ada lagi, same situation sehingga 13hb.. pastu dah takde sampai sekrg tak period2... 9 hari lewat haid sya buat upt tp -ve.. sekrg tak check lg coz takut -ve.

    ReplyDelete
  18. salam..hi..sronok bce crite psl pregnant nie..as for me period pon da lewat 4 hari so wt test pkai clearblue digital pregnancy test tu jugak sbb rmai y ckp it almost accurate n xlama pastu appear status pregnant 1-2 tp just utk confirmation sy g klinik kerajaan nearby utk wt upt test semula..bile masuk jpe doc, doc ckp negatif...cdeynye...tp y pelik kedua2 nya sy cek hari y sama but different result..cmne tu???i wish i am pregnant..

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum.. period sy dh delay 3hri.. dua hri lpas sy bwt upt wkto tgahri dlm pkul 3 cmto naek double line tp 1 line kabur sgt.. kwn pown nmpk tp keesokan hri pda wkto subuh tbe2 negatif.. nk tgu lg smgu hrap2 ada lh.. menanti anak sulung.. sy bru berkahwin 3blan yg lalu.. hrap ada rzeki sya

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum.. period sy dh delay 3hri.. dua hri lpas sy bwt upt wkto tgahri dlm pkul 3 cmto naek double line tp 1 line kabur sgt.. kwn pown nmpk tp keesokan hri pda wkto subuh tbe2 negatif.. nk tgu lg smgu hrap2 ada lh.. menanti anak sulung.. sy bru berkahwin 3blan yg lalu.. hrap ada rzeki sya

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum.. period sy dh delay 3hri.. dua hri lpas sy bwt upt wkto tgahri dlm pkul 3 cmto naek double line tp 1 line kabur sgt.. kwn pown nmpk tp keesokan hri pda wkto subuh tbe2 negatif.. nk tgu lg smgu hrap2 ada lh.. menanti anak sulung.. sy bru berkahwin 3blan yg lalu.. hrap ada rzeki sya

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum sy period dh delay 8ari. Pagi2 29.8 & 30.8 cek upt positive tapi 31.8 ngtf.. Knp erk...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum sy period dh delay 8ari. Pagi2 29.8 & 30.8 cek upt positive tapi 31.8 ngtf.. Knp erk...

    ReplyDelete
  24. Nak minta pandangan. Rabu lepas ade jmpe doc pakar sbb mmg appointment tuk usaha mengandung. Kbetulan da lewat 4-5 period, doc suh wat urine test. Ade 2 line, tp samar 1 line tu. Mase tu wat dlm kol 4pm. Esoknya dan hingga hari ni da masuk 7 hari lewat period sy wat urine test guna pregnancy test, tapi still negatif. Pening sy memikir, mengandung atau tidak saya ni. Pandangan rakan2?

    ReplyDelete

para-para ibu comel men-komen